A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Tower Defense adalah permainan yang dilabelkan sebagai sub-genre kepada permainan bergenre real-time strategy (RTS). Matlamat permainan ini ialah untuk menghapuskan musuh sebelum mereka sampai ke satu tempat tertentu dengan menggunakan ‘tower’ yang akan menembak, memukul, menghalang, meracun, dan pelbagai lagi kaedah.

Ia merupakan satu genre yang menyebabkan saya menjadi ketagih untuk bermain dek kerana beberapa perkara iaitu ‘gameplay’, grafik, dan gemuk. Maksud saya, err.. gempak..
Dalam pelbagai lambakan permainan Tower Defense yang berada dalam Google Play Store, terdapat 3 yang paling saya minati. Mengapa 3? Kerana saya adalah orang yang ibaratnya seperti Liam Neeson dalam filem Taken. Saya akan memberi sepenuh tumpuan pada apa yang saya lakukan, dan sekiranya permainan itu mempunyai sesuatu yang menyebabkan ia ‘spoil’, ia disingkirkan. Lalu tinggal lah 3 yang menjadi kegemaran saya sendiri.
Mari kita lihat senarainya.
3 Permainan Tower Defense Untuk Android Yang Ohsem
Kingdom Rush Origins adalah sekuel ke 3 dari siri Kingdom Rush. Ironhide Game Studio benar-benar membuat permainan ini dengan teliti kerana selain terdapat tahap-tahap yang perlu anda lepasi, anda juga boleh bermain secara tanpa had (unlimited waves).
Anda juga boleh menaik taraf kemampuan hero-hero anda, selain boleh membeli mana-mana hero yang anda minati. Terdapat In-App Purchase (IAP)  dalam permainan ini, cuma ianya tidak memaksa anda membeli apa-apa gems/coins untuk menang. Hanya hero-hero sahaja.
Dari segi grafik, ianya tampil cemerlang. Rekaan-rekaan lain seperti watak-watak jahat yang akan datang berkembang dari semasa ke semasa adalah bagus dan terasa tidak terlalu cepat seperti sesetengah permainan lain yang memaksa anda menjadi stress kerana musuh lebih pantas kuat daripada anda.
Myth Defense 2 merupakan permainan Tower Defense yang boleh dikatakan agak sukar untuk menghabiskannya. Ini adalah kerana selain terdapat musuh-musuh mekanikal yang agak gagah, ada pula musuh-musuh bersayap yang boleh terbang dengan lajunya.

Tak lupa juga ia tidak mempunyai map khusus, bermakna anda sendiri perlu menentukan letak duduk setiap towers anda bagi menentukan pula laluan musuh-musuh. Fuhhh.. bolehe tahan berpeluh juga nak mainkan ia. ‘Nyawa’ yang diberi adalah sebanyak 20, dan anda perlu ada sekurang-kurangnya 1 untuk menang. Di sepanjang maps yang ada, anda boleh naik taraf setiap towers anda.
Sesuai dengan namanya, Myth Defense 2 : DF Platinum tidak mempunyai IAP.
Menduduki carta nombor satu, ini adalah satu-satunya permainan yang paling saya gemari antara kesemuanya. Kerana apa? Dari segi grafik, reka bentuk kepermainan, kesan bunyi, dan juga elemen-elemen naik taraf tanpa IAP. Cukup lengkap dan menghiburkan. 
Cuma Anomaly Defenders adalah penutup kepada siri Anomaly, yang mana sebelum ini ianya bergenre Tower Offense. Anomaly Defenders, sesuai dengan namanya juga adalah bergenre Tower Defense, yang mana anda selaku makhluk asing, harus mempertahankan tapak anda dari diserang manusia.

Sepanjang anda maju dari satu tahap ke satu tahap, anda akan dapat membuka pembangunan baru untuk tower-tower yang berbeza kemampuan dan peranannya. Tetapi suka untuk saya ingatkan, permainan ini juga adalah sukar. Mohon jangan campakkan telefon ke dinding kalau kalah ya. Sabar dulu dan terus bermain semula.