The Chrome Reaper: ‘Bunuh’ Proses Yang Tidak Diperlukan Pada Chrome

Chrome sememangnya terkenal dengan sifatnya yang suka memamah setiap kuasa CPU/GPu dan RAM. Jika guna PC lama terutamanya di pejabat kerajaan yang sudah bertahun lamanya tidak diperbaharui, memang akan terasa seperti berada di tahun 90an.

PC menjadi lemau dan tersangkut-sangkut.

Seorang saintis komputer, David Flater dari National Institute for Standards and Technology (NIST) cuba untuk menamatkan penderitaan ini. Beliau mencipta satu extension yang dapat mematikan proses-proses yang melampau pada pelayar Chrome.

Extension tersebut bernama The Chrome Reaper.

Masalah yang melanda Chrome kadangkala bukan berpunca sepenuhnya dari sifar pelayar itu sendiri. Adakalanya ia disebabkan oleh bugs, cryptominer di laman-laman web tertentu, fail-fail Flash, laman yang sememangnya sarat, dan juga JavaScript yang ditulis dengan lemah sekali.

Extension ini berasaskan satu lagi extension dengan fungsi dan kaedah penggunaan sedikit berbeza iaitu Process Monitor for Chrome, oleh Andy Young.

Extension ini tujuan utamanya adalah untuk memerangi kod-kod cryptomining, dan lain-lain proses yang tidak diperlukan oleh pelayar.

Ia akan menamatkan mana-mana proses apabila kuasa CPU melebihi tahap yang ditentukan untuk suatu waktu tertentu.

CUma disebabkan The Chrome Reaper mengguna pakai API experimental iaitu chrome.processes, ia tidak dapat dipasang melalui Chrome Web Store.

Anda perlu pasangnya secara manual setelah muat turun ia melalui laman ini: The Chrome Reaper.

Ia bolehlah disifatkan dalam fasa beta/percubaan dan mungkin akan mengganggu beberapa extension anda yang lain, tetapi tidak ada apa-apa isu yang terlalu menggugat setakat yang telah saya cuba. Extension SmartAdBlock saya adakala ‘dikacau’ oleh The Chrome Reaper, tetapi mungkin ketika itu malaikat maut Chrome ini sedang bosan bermain dengan cryptominer.

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Apa pendapat anda?

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: