Telegram Dikenakan Tindakan Undang-Undang – Diarah Memasang Sistem Anti Cetak Rompak

Penerbit terbesar di Rusia telah memfailkan saman ke atas akta hak cipta terhadap Telegram, kerana aplikasi itu membenarkan salinan cetak rompak buku Stephen King dan Dmitry Glukhovsky dapat dimuat turun melalui platform tersebut.

Matlamat pemfailan sama itu adalah untuk menyekat Telegram dari digunakan di Rusia, menurut kumpulan anti-cetak rompak yang terlibat dalam tindakan tersebut, pengenalan teknologi pengesanan ‘fingerprinting’ menjadi pilihan mereka.

Telegram sebagai platform cetak rompak adalah tidak memelikkan. Sudah sekian lama aplikasi permesejan itu dijadikan sebagai tempat anak¬≤ riang bertukar-tukar fail, dari video berdurasi panjang kepada pelbagai aplikasi ‘crack’.

Bagaimanapun, Rusia baru-baru ini memberi isyarat bahawa ia memiliki kemampuan untuk menyekat akses ke kandungan yang dianggap menyalahi undang-undang atau menyinggung perasaan terhadap perkhidmatan yang bermasalah.

Menurut India Today, Telegram pernah diharamkan/disekat di Rusia suatu ketika dulu, iaitu pada tahun 2018 selama dua tahun, dan sekatan tersebut dibatalkan pada tahun 2020. Pada waktu itu, Telegram telah disekat oleh firewall Rusia, iaitu Roskomnadzor.

Fuhhh. Nama firewall pun ‘cool’ je Rusia ni kan? Serupa dengan China, ‘The Great Firewall of China’. Malaysia ada juga. Namanya Smoothwall.

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Apa pendapat anda?

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x