Penternak Lebah Menggunakan Peranti Pengesan Untuk Melindungi Sarangnya

Selama beberapa minggu, penternak lebah dari sekitar Amerika Syarikat mengangkut berbilion-bilion lebah madu ke California untuk menyewakannya kepada penanam badam yang memerlukan serangga itu untuk mendebungakan tanaman.

Tetapi apabila pokok badam mula mekar, kecurian sarang lebah telah menjadi sangat berleluasa sehingga penternak lebah kini beralih kepada peranti pengesan GPS, kamera pengawasan dan teknologi anti-kecurian lain untuk melindungi koloni berharga mereka.

Kecurian sarang lebah juga telah dilaporkan di tempat lain di negara tersebut, yang mana terbaru, tiga sarang yang mengandungi kira-kira 60,000 lebah diambil dari taman rantaian runcit di tengah Pennsylvania. Ia berlaku pada skala yang lebih besar dan unik di California pada tahun ini kerana lebah paling mendapat permintaan semasa berlakunya proses pendebungaan terbesar di dunia.

Dalam beberapa minggu lalu, 1,036 sarang lebah bernilai ratusan ribu dolar dilaporkan dicuri dari kebun di seluruh negeri. Rompakan terbesar melibatkan 384 sarang lebah diambil dari ladang di Mendocino County, mendorong persatuan penternak lebah negeri menawarkan ganjaran $10,000 untuk maklumat yang membawa kepada kembalinya sarang lebah itu kepada mereka.

Seorang penternak, Helio Medina berkata, kecurian itu memusnahkan apiarinya, jadi tahun ini dia berusaha meletakkan penjejak GPS di dalam kotak. Dia juga mengikat kunci kabel di sekelilingnya dan memasang kamera di kawasan berdekatan. Apabila bunga badam mula mekar dan sarang menjadi aset ‘panas’, Medina mula memandu di sekitar kebun buah-buahan dalam suasana gelap.

Kecurian biasanya berlaku pada waktu malam, apabila tiada sesiapa berada di kebun dan lebah kembali ke sarangnya. Pencuri biasanya seorang penternak lebah atau seseorang yang biasa dengan pengangkutan lebah.

Ada penternak lebah ke daripada kalangan pembaca kami?

Via: AP News

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Apa pendapat anda?

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x