Pengurus Kata Laluan Chrome Akan Menjadi Semakin ‘Canggih’

Saya dah berpesan banyak kali juga pada anda semua, supaya manfaatkan sepenuhnya aplikasi pengurus kata laluan. Bukan apa, di zaman rakyat lebih banyak memakan semut sebab harga roti canai dah semakin mahal akibat kekurangan telur, daya ingatan kita semakin lemah. Pengurus kata laluan ialah satu medium paling ampuh dalam membantu kita ‘mengingati’ setiap kata laluan yang pernah dibuat.

Kalau setakat awak buat kata laluan ‘abdc12345’ ke atas setiap laman web yang awak masuk, maka tak payah mengada sangatlah nak cari aplikasi pengurus kata laluan paling mantap.

Saya bukan pengguna Google Chrome yang tegar, kerana pelayar web utama saya ialah Brave, diikuti oleh Microsoft Edge dan Firefox. Tetapi Chrome juga perlu digunakan pada masa tertentu, dengan menggunakan kaedah ‘pengasingan pelayar web’ (itu kita akan cuba bicarakan di masa akan datang).

Menyebut mengenai Chrome dan pengurus kata laluannya, cara paling mudah mengakses ialah dengan membuka pautan: https://passwords.google.com/.

Menggunakan pengurus kata laluan Chrome ialah cara paling mudah dan ‘murah’ (kerana ia percuma). Apabila pengguna melawati mana-mana laman web dan perlu menyimpan kata laluan yang dibuat, Chrome akan secara automatik mengeluarkan popup kecil di atas kawasan omnibar untuk menawarkan kepada pengguna supaya ia disimpan olehnya.

Tetapi selepas ini sekiranya popup itu tidak keluar sekalipun, anda masih boleh menyimpan kata laluan secara manual ke dalam Chrome tanpa perlu melawati laman web terlebih dahulu.

Penemuan ini dibuat oleh Redditor u/Leopeva64-2 yang mendapati ciri ini berfungsi dalam Chrome Canary. Sejak itu, ciri tersebut telah pun tersedia dalam versi Chrome yang stabil, tetapi ia masih berada di belakang ‘flags’ yang perlu anda hidupkan secara manual melalui:

chrome://flags/#add-passwords-in-settings

 

Ia tidak terhenti setakat itu sahaja. Nampaknya lebih banyak pembangunan sedang dilakukan untuk ciri berkenaan, kerana Redditor yang sama kini menunjukkan bahawa dalam Chrome Canary versi 101 terdapat medan baharu di mana anda boleh menambah nota sambil menyimpan kata laluan.

Ini boleh menjadi satu ciri yang sangat membantu jika anda ingin menyimpan maklumat tambahan seperti soalan keselamatan dan jawapan yang anda gunakan untuk laman web tersebut, atau medan log masuk ketiga seperti nombor rujukan yang biasanya tidak dapat ‘ditangkap’ oleh Chrome. Medan yang sama ini juga akan tersedia pada kata laluan yang telah anda simpan.

Tidak jelas sama ada medan nota ini akan dienkripsi dengan cara yang sama seperti nama pengguna dan kata laluan anda pada masa ini. Memandangkan ini adalah ciri percubaan, pada masa ini tiada dokumentasi bantuan mengenainya.

Sesiapa yang berminat, bolehlah memasang Chrome Canary ya, manakala jika setakat hendak mencuba ciri untuk menambah kata laluan dalam pengurus kata laluan Chrome, aktifkan sahaja ‘flags’ di atas.

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x