A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Imej kredit: Cult of Mac

Kita semua sedia maklum bahawa aplikasi penstriman sekarang ini semakin popular, ditambah lagi dengan kebosanan pengguna membayar siaran televisyen yang mahal.

Namun seiring peningkatan ini, maka meningkat jugalah ancaman-ancaman dari para pembangun perisian hasad yang kini nampaknya mula menyasarkan kepada pengguna aplikasi strim.

Mereka kini melangkah ke dalam melalui saluran sarikata.


Penyelidik dari Check Point, menerangkan bahawa kaedah serangan melalui sarikata ini adalah kaedah yang paling meluas serta mudah diakses. Cara serangan ini juga adalah disebabkan ia tidak mempunyai sebarang rekod laporan akan kerentanan yang melibatkan sarikata.

Dengan menjalankan kaedah serangan melalui sarikata, mana-mana penggodam akan dapat mengambil kawalan sepenuhnya ke atas mana-mana peranti yang menggunakan ia.

Berikut adalah cara serangan dilakukan, yang telah didemokan oleh Check Point Software Technologies, Ltd.

Via: TorrentFreak