Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Bertemu lagi kita dalam artikel mengenai perisian peranti, iaitu OmniROM 8.1 pada OnePlus 5. Apa itu 8.1? 8.1 itu ialah versi Android yang terkini, iaitu 8.1 Oreo. OnePlus telah pun mengeluarkan perisian mereka iaitu OxygenOS dengan versi Android 8.0 Oreo. Jadi, apa yang menariknya ROM ni? Sambung baca kat bawah ni sambil makan keropok dan minum air takut kering tekak.

Apa yang ada dalam Android 8.1 Oreo? Ini ciri2 dia :

  • Neural networks API.
  • API Perkongsian Memori.
  • WallpaperColors API.
  • Tahap bateri untuk peranti yang bersambung dengan Bluetooth, boleh diakses dekat Quick Settings
  • Android Go, untuk peranti yang RAM 1GB ke bawah.
  • Autofill framework updates (kalau kita masuk mana2 aplikasi, dia automatik isikan nama pengguna dan kata laluan.
  • Programmatic Safe Browsing actions.
  • Butang navigasi akan dim kalau tak digunakan.
  • Perubahan visual Power Off dan Restart dengan skrin baru serta toolbar terapung.
  • Toast messages berwarna putih dengan ketelusan yang sedia ada.
  • Tema Light dan Dark secara automatik.
  • Tambahan sokongan chip imej untuk peranti Pixel 2.
  • Easter Egg baru dalam bentuk biskut Oreo.
  • Hamburger emoji amended to move position of the cheese slice.

Ada yang ada dalam OmniROM 8.1, dan ada yang takda. Tapi yang pasti apa yang ada dalam Google Pixel 2 tu tak semua ada dalam ROM ni.

Nak pasang? Muat turun dulu barang2 ni :

Barang dah sedut, ni cara pemasangan pula :

  1. Seperti biasa backup dahulu data ampa, pindah fail yang nak backup dekat PC. Aplikasi boleh dibackup dengan menggunakan Titanium Backup tu. Tapi lepas backup kena pindah folder Titanium la. Kalau tak, sia2 saja.
  2. Untuk recovery, boleh pakai TWRP kat atas tu, dan tak perlu nak pasang no-verity pa semua tu. pakai platform-tools untuk main fastboot mode.
  3. Pindah fail yang anda download, letak dalam OP5 anda. (ROM, GApps, Magisk)
  4. Lakukan pemasangan bersih sebab ini ROM lain. Seperti biasa dekat TWRP masuk Wipe>Advanced Wipe>tick semua kecuali Internal Storage dan USB Storage.
  5. Pasang dahulu OnePlus 5 Oreo Firmware kemudian baru pasang OmniROM 8.1 dan GApps. Root satgi baru pasang.
  6. Selesai pemasangan ROM serta GApps tu, sila Reboot System.
  7. Tunggu OP5 anda boot, dah selesaikan tetapan yang keluar tu.
  8. Dah selesai, restart OP5 tu, masuk Recovery Mode dan pasang Magisk v15.2 tu.
  9. Selesai pemasangan Magisk, Reboot System.
  10. Tahniah, anda telah berjaya memasang OmniROM 8.1 pada OnePlus 5.

OnePlus Camera dan Gallery,  serta Live Wallpaper Google Pixel 2 tu sebagai tambahan. Nak pasang atau tak, terpulang-lah tapi Titanium Backup tu kena pasang la untuk restore semula aplikasi yang anda backup. Tapi dengan syarat kena pindah masuk semula fail yang anda pindah dekat PC, ke dalam OP5 anda.

Ambient Display Always-On tu jangan risau kerana kalau letak dalam poket, Proximity Sensor akan mengesan sesuatu yang menghalang sensor tu, lalu Ambient Display akan padam. Katanya ciri ini makan sedikit bateri anda.

Tak semua ROM tu sempurna kan? Bagi saya, ROM ni hampir sempurna, tapi ada la kelemahan dia, iaitu :

  • Kadang2 terasa lag, heng, dan jem.
  • Keyboard kadang2 tertutup sendirinya.
  • OmniClockOOS ada ralat, iaitu pengera bunyi tapi takda pilihan nak tutup ka apa. Kalau buka dia crash.
  • Wi-Fi kadang2 on, kadang2 off kalau restart telefon.
  • Kalau dah tetapkan kata laluan dan menambah fingerprint tu, nak masuk TWRP kena buang dahulu kata laluan dekat Security tu, kalau tak, tak boleh masuk TWRP.

Kalau nak usya dahulu screenshot ROM ni, boleh la tengok kat bawah ni serta saya sediakan video untuk anda tonton.

OmniROM 8.1 yang terkini (buat masa la ni la)
Ini Launcher asal ROM ini, tapi saya lebih selesa pakai Nova Launcher.
Wajib isi maklumat ni. Kalau berlakunya kecemasan, senang orang nak uruskan.
Ketahanan bateri dia boleh tahan la.
Idle pun boleh tahan.
Beza Android 8.0 dan 8.1 ialah toolbar terapung ni. Macam guna Google Pixel 2 kan?
Ambient Display, Always-On. Macam model Samsung S8 tak?
Kalau off OP5, kemudian cas akan keluar macam ni. Menarik kan?
Ini sampel gambar yang di ambil menggunakan kamera stock OmniROM 8.1.

Jadi, kalau ada sebarang pertanyaaan, nak kongsi pendapat serta ada yang saya terlepas pandang mengenai kelemahan OmniROM 8.1 ni, boleh komen kat bawah ye.

Selamat memasang OmniROM 8.1 dekat OnePlus 5 dan OnePlus 5T juga ada OmniROM 8.0/8.1. Boleh usya dekat pautan ini : [ROM] [Oreo] OmniRom 8.0/8.1 [OP5T]