iFixit Mendedahkan Terdapat OIS Pada Ketiga-Tiga Kamera Huawei P20 Pro

Menurut Huawei, hanya lensa telefoto P20 Pro sahaja yang mempunyai Optical Image Stabilization (OIS). Tetapi, merujuk kepada teardown yang dibuat oleh iFixit, nampaknya ketiga-tiga lensa kamera Huawei P20 Pro mempunyai sokongan OIS.

Anda boleh lihat sendiri melalui video di bawah.

Bagi lensa sudut lebar, Huawei mengatakan bahawa mereka mengaplikasikan Artificial Intelligence Stabilisation (AIS), iaitu secara umumnya ialah penstabilan digital yang dikuasakan oleh kecerdasan buatan.

Teknologi ini cukup mantap, di mana seseorang itu boleh mengambil gambar exposure 4 saat tanpa menggunakan tripod.

Tidak pasti mengapa Huawei menggunakan pendekatan seperti ini. Mereka boleh sahaja terus menggabungkan AIS dengan OIS bagi memantapkan lagi hasil tangkapan P20 Pro.

Gambar dari: iFixit.

Sekalipun mereka cukup yakin dengan AIS yang telah mereka cipta itu, adalah lebih baik jika ia tetap dikombinasikan dengan OIS kerana dengan perisian yang baik, bersama perkakasan yang setara dengannya, maka hasil yang dikeluarkan nanti pastinya adalah yang terbaik.

Apa pun sama-sama kita nantikan jawapan dari Huawei, akan mengapa mereka tidak memanfaatkan OIS tersebut. Rugi bukan, OIS ada pada ketiga-tiga lensanya, namun yang digunakan hanyalah satu.

Sumber: Huawei P20 Pro Teardown

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Apa pendapat anda?

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x