Hohem iSteady X: Gimbal Mobil Bajet Yang Kecil Dan Ringan!

Saya sudah lama menjadi peminat gimbal mobil sejak menggunakan Moza Mini S yang dibeli pada tahun lepas. Namun malangnya Moza Mini S itu sudah pun ‘bricked’ selepas percubaan mengemaskini firmware dilakukan.

Tidak mengapalah, walaupun kecewa, hidup harus diteruskan. Oleh itu saya membuat pencarian terhadap beberapa model gimbal kecil yang dicaj menggunakan port USB-C. Ini pada saya amat penting, kerana USB mikro sudah dirasakan bukan zamannya lagi.

Beberapa model saya cuba timbang tara, bahkan yang menggunakan mikro USB juga termasuk ke dalam senarai seperti Feiyu Vlog Pocket. Tetapi akhirnya yang memikat hati saya ialah Hohem iSteady X. Dari gambaran video-video di YouTube, dan gambar terpapar pada carian Google, ia nampak seperti agak besar juga.

Setelah sampainya model tersebut di rumah, barulah saya tahu bahawa iSteady X ini sebenarnya kecil sahaja, dan bukan saja kecil bahkan amatlah ringan sekali.

Sebelum kita teruskan, ada baiknya juga kalau kita buka kotak terlebih dahulu. Ayuh!

Apa Dalam Kotak?

1x Hohem iSteady X
1x Manual panduan pengguna
1x Mini tripod
1x Kabel pengecas USB-C
1x Bag kecil

iSteady X mempunyai berat sebanyak 259g. Sebagai perbandingan, Poco F2 Pro yang saya gunakan adalah seberat 219g. Beratnya tidak jauh berbeza dengan sebuah telefon/phablet sahaja.

Apa yang penting pada saya, ialah kebolehannya untuk dilipat. Ya, sama seperti Moza Mini S, tetapi jika dibuat perbandingan, jauh berbeza antara keduanya.

Anda boleh lihat sendiri pada gambar di bawah.

Dengan bateri berkapasiti 2000mAh, anda boleh gunakan gimbal ini sehingga 8 jam (bergantung juga kepada berat telefon anda), manakala untuk waktu pengecasan pula hanya memerlukan 2 jam sahaja.

Perkara utamanya, ia dicas menggunakan USB-C, satu port yang pada saya paling penting sekali sebagai ciri pilihan.

Anda hanya perlu bawa satu adapter, atau satu powerbank dengan satu kabel tanpa perlu mengusung sekali kabel USB mikro.

Satu ciri yang saya tidak beberapa gemar pada iSteady X ialah ia perlu didaftarkan dengan akaun terlebih dahulu melalui aplikasi Hohem Pro sebelum dapat digunakan. Jika tidak daftar, gimbal akan berbunyi ‘bip’ berkali-kali dan ini semestinya mengganggu video yang sedang dirakam.

Selain Bluetooth, lokasi juga perlu dihidupkan pada telefon sebelum dapat diguna. Saya tidak beberapa pasti apakah tujuan kegunaan lokasi sedangkan kita hanya hendak hidupkan gimbal sahaja. Kalau dibaca pada ‘keperluan’ gimbal, menurutnya ia perlukan akses lokasi untuk membuat imbasan Bluetooth.

Ini semestinya sedikit sebanyak memberikan satu tanggapan kurang baik dari segi privasi. Apa pun, aplikasinya ada kesemua ciri yang diingini, kecuali rakaman dalam 60fps untuk semua resolusi yang ada (720p, 1080p, 4K).

Pun begitu, dari segi penggunaan pula, ia ringkas, dan ‘cukup’ untuk segala keperluan. Walaupun pada gimbal tidak terdapat fungsi ekstra seperti Inception Mode, tetapi ia dimasukkan ke dalam fungsi Moment pada aplikasi.

Di gimbal terdapat beberapa butang dan joystick. Butang penghidup boleh digunakan untuk menukar ke fungsi rakaman menegak dengan sekali tekan, manakala tekan dua kali pada butang trigger boleh mengambil gambar sekiranya anda dalam mode video (contoh) dan sebaliknya.

Di bahagian kiri pula terdapat butang zoom, dan anda boleh tukar ke fungsi fokus pada aplikasi.

Tetapi tulis panjang pun tak guna, jika anda tidak dapat melihat sejauhmana kebolehan gimbal ini menstabilkan rakaman video. Berikut saya sediakan satu video ujian pendek bagi memberi gambaran kualiti yang akan anda perolehi dari iSteady X.

Saya suka pada kebolehan gimbal ini untuk menukar kepada sudut rendah. Ini memudahkan rakaman sinematik tanpa perlu bersusah-payah mengubah kedudukan tangan.

Secara umumnya, banyak yang saya suka pada iSteady X ini. Anda tidak perlu melakukan kalibrasi, dan sekiranya anda ingin melakukannya, ia semudah A,B,C. Boleh tekan pada butang penghidup sebanyak lima kali, atau tekan saja pada pilihan dalam aplikasi Hohem Pro.

Dengan harga sebanyak RM220 (lebih atau kurang, bergantung pada penjual), saya berasa agak senang hati untuk mengesyorkan gimbal ini kepada semua orang.

Anda boleh rujuk laman web Hohem untuk maklumat lanjut: Hohem iSteady X.

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x