A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Tidak dapat dinafikan lagi, meskipun banyak addon popular Kodi dan ada repo yang telah pun R.I.P, namun Kodi tetap terus gah berdiri kerana tanpa adddon dan repo tersebut pun ia tetap merupakan sebuah hub media dan hiburan yang unggul.

Namun ia juga adalah satu bentuk teknologi, dan teknologi ada pembangunannya. Setiap pembangunan pula tidak lari dari ralat, dan antara ralat yang seringkali menghantui pengguna ialah Kodi -Failed to install a dependency-.

Namun, feel no fear, omghackers is here.

Apa itu ralat Failed to install a dependency?

Ralat ini ialah satu bentuk ketidakfungsian (wow, ada ke perkataan ini) dan kegagalan Kodi untuk memasang addon tertentu, yang mana addon tersebut bergantung pula kepada addon lain untuk membantu ia berfungsi sepenuhnya.

Addon yang menjadi pergantungharapan (wow, perkataan ini juga saya reka sebab ia berbunyi aneh tetapi sedap) kepada addon yang ingin dipasang inilah yang dipanggil sebagai ‘dependency’ (nampak tak permainan perkataan saya di situ. Heheheh).

Bagaimana terjadinya ralat ini?

Ralat ini biasanya akan terjadi apabila anda ingin memasang addon baru atau Kodi mengemaskini versi addon sedia ada. Apa yang berlaku selepas itu ialah sekiranya Kodi cuba mendapatkan dependency itu tadi, pautan yang sepatutnya menyimpan versi terbaru dan sebelumnya secara tiba-tiba menutup talian (offline), atau rangkaian anda menyekat pautan kepada dependency tersebut.

Kodi gagal ‘menggapai’ addon tersebut, lalu berlakulah ralat ‘Failed to install a dependency’.

Jadi bagaimana cara untuk kita memperbaikinya?
Caranya sebenarnya mudah sahaja. Anda perlu meneliti addon apakah yang gagal digapai oleh Kodi itu, dengan membuka fail log.
Bagi sistem operasi Windows, ia terletak di:
AppDatakoditemp
Android:
Android/data/org.xbmc.kodi/files/.kodi/temp/
Linux:
~/.kodi/temp/
Mac OS X:
/Users/Nama-Pengguna-Anda/Library/Application Support/Kodi/temp/
iOS:
/private/var/mobile/Library/Preferences/Kodi/temp/
Baiklah, sebagai contoh, jika apa yang gagal dipasang ialah script.module.urlresolver, apa yang perlu anda lakukan adalah Google sahaja nama addon tersebut berserta dengan nama versi Kodi yang sedang anda gunakan. Contohnya saya sendiri sedang menggunakan Kodi versi 17 Krypton, jadi cariannya adalah seperti berikut.

Selepas itu, muat turun sahaja fail .zip yang anda jumpai. Kalau boleh dapatkan versi paling baru. Setelah itu, buka Kodi, hala ke Add-ons – Install from zip file – klik pada fail .zip yang anda muat turun tersebut.

Tunggu sehingga ia selesai dipasang, dan setelah itu anda boleh cuba pasang kembali addon yang gagal dipasang pada awal tadi. Selesai masalah!

Baiklah. Jangan lupa kongsikan artikel ini dengan kucing, saudara-mara, JAKIM, KFC, Pos Laju, dan semua yang mengenali diri anda. Holey-hooo!