Perisian Ulasan

EagleGet V2: Ulasan Bagi ‘Turbo Downloader’ Dan Klien Torrent [2019]

Saya sudah pernah menulis mengenai aplikasi kecil ini pada tahun 2015 dahulu. Cuma pada waktu itu, EagleGet masih belum cukup ‘matang’ seperti hari ini.

Setakat ini, alternatif IDM yang saya masih terus gunakan ialah Internet Download Accelerator (IDA). Pada saya IDA banyak menyerupai IDM sama ada dari segi paparan antaramuka pengguna mahupun ciri-cirinya.

Jadi EagleGet ini jatuh dalam kategori mana, dan sesuai digunakan oleh siapa?

Anda lihat saja pada tangkap layar di atas. Ianya tidak menyerupai langsung dari paparan antaramuka penggunanya kepada IDM. Oleh itu, buat anda yang sememangnya ‘tidak boleh hidup’ tanpa paparan antaramuka seperti itu, EagleGet tidaklah sesuai digunapakai.

Tangkap layar ini pula menunjukkan saya sudah menukar gambar latar belakangnya kepada gambar yang saya mahu. Sekarang EagleGet menjadi semakin ‘dekat’ dengan hati saya.

Jadi, kepada siapa ia disasarkan?

Mudah sahaja. Sudah tentulah kepada mereka yang sudah pun jemu dengan paparan IDM. Anda mungkin tidak, tetapi ramai lagi yang lain inginkan paparan pemuat turun dalam rupa bentuk baharu. Tidak lupa juga ia ada pelbagai tetapan yang sememangnya sesuai untuk ‘power users’.

Bagi anda yang sudah terbiasa dengan pengkategorian auto dari IDM, jangan bimbang.

EagleGet juga ada ciri ini. Anda cuma perlu tetapkan sahaja pada folder fail dengan extension tersebut perlu disimpan. Selebihnya akan diuruskan oleh EagleGet sendiri.

Anda mahu muat turun secara terus? Boleh.
Mahu muat turun secara berjadual? Pun boleh.
Kelajuan muat turun bagaimana? Lihat sahaja pada paparan tangkap layar di bawah.

Tetapi ia tidak berhenti setakat ini sahaja. EagleGet juga boleh digunakan untuk muat turun fail torrent.

Ya, ia juga dapat berfungsi sebagai klien torrent. Walaupun tetapan untuk muat turun torrent tidak begitu banyak, malah boleh dikatakan sangatlah minimal, tetapi untuk sekadar fungsinya itu, ia ‘cukup’.

Kelajuan muat turun bagi fail biasa dan fail torrent juga boleh dikatakan sepantas IDM.

Untuk pelayar Chrome, anda boleh pasang extension ini: EagleGet Free Downloader.

Manakala untuk Firefox pula, anda boleh ikut langkah dalam post ini: Steps to Properly Integrate EagleGet with Firefox.

Muat turun: EagleGet

Arya Putra
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]
https://omghackers.com/