More

  Dompet e-CNY Tersedia Di Gedung Aplikasi Menjelang Sukan Olimpik Musim Sejuk

  China telah membuat langkah penting ke hadapan dalam usahanya untuk membangunkan mata wang digital yang berdaulat dengan membuka aplikasi dompet e-CNY untuk dimuat turun oleh orang awam di gedung aplikasi iOS dan Android negara itu.

  Versi percubaan aplikasi yuan digital, yang sebelum ini boleh dimuat turun hanya melalui pautan peribadi, adalah percuma untuk digunakan.

  Tetapi pendaftaran pengguna baharu adalah terhad kepada bandar China yang telah ditetapkan, iaitu bandar yang menjalani ujian yuan digital seperti Shenzhen, Suzhou, Xiongan, Chengdu, Shanghai, Hainan, Changsha, Xian, Qingdao dan Dalian, serta lokasi Sukan Olimpik Musim Sejuk tahun ini, yang dihoskan oleh Beijing.

  Langkah itu dibuat hanya beberapa minggu sebelum Tahun Baharu Lunar, apabila rakyat di tanah besar China lazimnya bertukar-tukar hadiah wang dalam bentuk ‘paket merah’ digital.

  Yuan digital, yang dibangunkan oleh Institut Penyelidikan Mata Wang Digital di bawah Bank Rakyat China, bertujuan untuk menggantikan wang kertas dan syiling China.

  Tetapi kaedah pembayaran digital komersil seperti Alipay dan WeChat Pay, yang kedua-duanya membenarkan pengguna menambah wang ke akaun mereka, memindahkan wang dan membuat pembayaran dengan kod QR atau NFC sama seperti aplikasi e-CNY – sudah pun sangat popular, memberikan sedikit insentif kepada pengguna untuk beralih kepada yuan digital.

  Pun begitu, kira-kira 140 juta penduduk China telah membuka akaun yuan digital setakat Oktober 2021, dengan transaksi terkumpul mencecah 62 bilion yuan (AS$9.7 bilion) sejak dilancarkan.

  Untuk menarik pengguna mencuba yuan digital, pihak berkuasa China telah memberikan wang tunai elektronik melalui loteri. Pada Oktober 2020, Shenzhen mengeluarkan 50,000 paket merah digital yang mengandungi 200 yuan setiap satu. Dua bulan kemudian, Suzhou menawarkan sejumlah 20 juta yuan digital kepada 100,000 orang penduduk.

  Sumber: China digital currency: e-CNY wallet lands in app stores ahead of Winter Olympics 2022

  Arya Putrahttps://omghackers.com/
  A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: