Deepin 20 Beta Dilepaskan: Muat Turun ISO Di Sini

Kalau nak merasa pakai macOS, kena beli Mac/MacBook. Kalau nak pasang di peranti lain, terpaksalah pakai cara Hackintosh.

Tapi kalau anda nak merasa OS yang digunakan oleh Matebook (Huawei), tak perlu pening kepala. Ianya adalah sistem operasi sama yang anda boleh muat turun dan pasang pada mana² peranti, tidak terikat pada MateBook semata.

Sistem operasi itu ialah Deepin.

Sekarang Deepin baru sahaja melepaskan versi 20 Beta, yang sememangnya dinanti-nantikan oleh komuniti kerana versi ini membawakan pembaharuan kepada paparan antaramukanya.

Bab teknikal, ia menaik taraf versi Debian kepada Debian 10, dan Kernel Linux kepada versi 5.3. Agak sayang di situ kerana WireGuard dimasukkan ke dalam Kernel versi 5.6.

Tetapi ini rilisan beta dan kita boleh berharap ketika rilisan stabil dilepaskan nanti, Kernel 5.6 akan diimplementasi.

Dalam versi 20 Beta ini, Deepin Desktop Environment (DDE) diperbaharui dan diberi nafas baru dengan paparan lebih elegan. Berbeza dengan UI sebelumnya, UI kali ini menampakkan sudut melengkung, animasi lebih lancar, dan pemilihan warna pada persekitaran meja yang tampak ceria.

Apa yang menarik, sama seperti elementary OS, Deepin mempunyai aplikasi tersendiri yang menggantikan aplikasi biasa digunakan oleh Linux. Dari aplikasi nota, hinggalah kepada pemain muzik mendapat sentuhan dari pembangun mereka. Paparannya jadi lebih seragam dan dinamik.

Berminat nak cuba? Anda boleh muat turun ISO di sini: Deepin 20 64-bit ISO.

Pautan alternatif: Baidu Yun (kod: csr3)  atau OSDN.

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Apa pendapat anda?

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x