A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Kadang-kadang, kita perlu menyekat sesuatu aplikasi yang kerap digunakan oleh rakan daripada mendapatkan akses kepada internet, dek kerana:1. Rakan anda menggunakan internet secara percuma.

2. Mereka muat turun tanpa fikirkan kelajuan yang menurun.

3. Apa sahaja sebab dan situasi anda hadapi yang anda rasakan patut, sila tambah sendiri.

Jadi, apa yang kita perlukan adalah cara paling mudah untuk dengan pantas menyekat serta-merta akses terhadap internet, kepada mana-mana aplikasi tersebut.

WinAero OneClickFirewall adalah jawapan kepada soalan dalam minda anda.

OneClickFirewall bukanlah pengganti kepada firewall terbina dalaman sistem operasi anda. Ianya hanyalah pelengkap kepadanya, tambahan pula ia cuma akan menambah dua menu ke dalam Windows Explorer iaitu ‘Block Internet Access’ dan ‘Restore Internet Access’. Itu sahaja.

Apa yang perlu anda lakukan sekarang ialah muat turun fail pemasang di laman web rasmi pembangunnya iaitu WinAero OneClickFirewall.

Setelah siap dipasang, anda memang tidak akan dapat lihat apa-apa pintasan kerana seperti yang telah abam terangkan di atas, ia hanya akan menambahkan dua menu (integrate dalam bahasa omputihnya) ke dalam Windows Explorer, jadi tugas anda adalah cari mana-mana aplikasi yang telah menyusahkan hidup anda, kemudian klik kanan padanya, dan pilih ‘Block Internet Access’.

Sebagai contoh, lihat di bawah ini, abam telah sekat akses internet kepada Internet Explorer.

Abam harap perkongsian hari ini dapat memberi manfaat kepada anda. Tapi janganlah hangpa pedajai cikgu ka, penyarah ka, atau mak ayah. Ingat tu! Abam sumpah hangpa jadi peti ais!