A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Salam.

Kita semua sedia maklum akan Ubuntu Oneiric Ocelot, yang telah pun menukar antaramuka atau persekitaran desktop dari Gnome 2.++ kepada Unity. Di awal kemunculannya, dalam versi 11.04, ramai yang mencemuh, tidak kurang yang mengatakan ini adalah satu kegagalan besar buat Ubuntu.

Namun, semakin lama ia berkembang, semakin baguslah ia. Mr.Hac mula ‘cuba-cuba’ dengan Ubuntu dari versi 10.10, dan apabila ia masuk versi 11.04, Mr.Hac tidak teragak-agak untuk format semula komputer dan memasangnya, kerana ia masih menawarkan ‘Classic Desktop’ iaitu Gnome 2.32. Tetapi apabila keluar sahaja versi 11.10, tiada lagi pilihan tersebut, kerana Gnome 3 sudah mengambil alih secara penuh terhadapnya.

Dengan masuknya Gnome 3, ini bermaksud bermulanya fasa baru dalam keserasian antara perkakasan dan juga perisian. Unity telah menjadi persekitaran desktop lalai pada Ubuntu 11.10.

Rata-rata ramai yang mahu bar Unity dikecilkan secara lalai. Mungkin ia akan dijadikan seperti itu pada versi akan datang, mungkin juga tidak. Untuk mengecilkannya dalam Ubuntu 11.10, apa yang anda perlu lakukan ialah:

1. Pasang CompizConfig Settings Manager (CCSM):

sudo apt-get install compizconfig-settings-manager

Atau pasangkannya melalui Ubuntu Software Center (USC).

2. Dalam CCSM, pergi kepada Ubuntu Unity Plugin > Experimental > Launcher icon size > Tukarkan mengikut saiz yang anda mahu

ATAU

Pasangkan tool yang dipanggil sebagai MyUnity:

sudo add-apt-repository ppa:myunity/ppa

sudo apt-get update && sudo apt-get install myunity

Saiz ’39’ tampak bagus pada desktop Mr.Hac:

Cara yang ketiga, cara yang paling mudah sekali ialah dengan menggunakan Ubuntu Tweak!

Muat Turun: Ubuntu Tweak

Buka Ubuntu Tweak > Tweaks > Unity Settings > Launcher > Icon Size > Ubah ikut saiz yang anda suka

Amacam? Cukup sudah dengan panduan ini. Harap anda akan mula menggunakan Unity dan melekat terus kepadanya kerana ia cukup mudah dan seronok untuk digunakan!