More

  Bisnes Manipulasi Perhatian Manusia: Anda Mengawal Atau Dikawal?

  Berada dalam kawalan memerlukan usaha (yang lebih). Ia juga memerlukan anda kadangkala membayar wang sebenar. Tetapi adakah anda benar-benar mahu perhatian anda dijual dan dimanipulasi oleh syarikat besar seperti Google dan Facebook?

  Terdapat dua orientasi model bisnes iaitu ‘tolak’ dan ‘tarik’.

  Sebagai contoh untuk bisnes bersandarkan model ‘tolak’, anda buka televisyen yang bersiaran langsung, dan anda akan menonton apa sahaja yang diputuskan oleh stesen televisyen.

  Pada zaman awal internet, kebanyakan orang menulis di laman web dan blog. Untuk memudahkan kemas kini artikel baharu, pengguna melanggan agregator RSS yang mengumpul maklumat dari pelbagai blog dan tapak berita. Agregator RSS hanya mengambil semua item berita dari pelbagai laman, dan ia meletakkannya secara berurutan.

  Anda tidak suka sumber berita yang dilanggan? Anda berhenti melanggan. Mudah dan ringkas. Senarai mel berfungsi dengan cara yang sama – anda menerima e-mel apabila seseorang mempunyai kandungan baharu.

  Inilah dia model berorientasikan ‘tarik’. Andalah yang memilih sendiri sumber yang anda ingin lihat atau baca.

  Kemudian, munculnya Facebook, Twitter, dan media sosial lain. Pada awalnya, ia berfungsi seakan laman web dan blog yang lain. Anda buka Twitter, anda akan lihat siaran tweet dari orang yang anda ikuti. Anda tidak berminat lagi hendak mengikuti mereka? Tiada masalah. Hanya perlu ‘unfollow’ sahaja.

  Walau bagaimanapun, industri kemudiannya bergerak ke arah yang berbeza. Syarikat besar ini cuba mengawal apa yang anda lihat dan baca. Kebanyakan jurutera dan pengaturcara bekerja keras di sebalik tabir bagi memastikan anda kekal terpaku pada skrin.

  Cara paling mudah, mereka kembali semula kepada model ‘tolak’, tetapi mereka mencari kandungan yang anda mungkin suka, lalu ‘menolaknya’ kepada anda. Syarikat besar ini berasa seperti mereka boleh memutuskan perkara yang perlu dilihat oleh semua orang.

  Sebagai pengguna, anda tidak lagi berada dalam keadaan ‘mengawal’. Para ‘tokoh korporat’ kembali bergelut untuk mengawal sepenuhnya apa jua yang anda dapat tonton dan baca.

  Bisnes ini menjadi semakin besar, dan semakin ‘berharga’ kerana ia adalah cara yang terbaik untuk menjana wang bagi syarikat-syarikat besar itu. Tetapi ia juga menjadi kuasa yang bernilai politik. Maka tidak dapat dielakkan lagi apabila beberapa negara di dunia akan mengawal selia media-media ini untuk memastikan anda melihat ‘perkara yang betul’ menurut kaca mata mereka.

  Namun begitu, masih ada beberapa medium yang memberikan anda kawalan, contohnya:

  1. Laman web dan blog masih wujud di dunia internet ini. Anda masih boleh menggunakan agregator RSS untuk melanggan. Anda bleh langgan artikel terbaru omghackers.com menggunakan e-mel. Tak suka? Boleh serta-merta berhenti melanggan. Percuma sahaja.

  2. Telegram juga boleh digunakan sebagai agregator berita yang baik. Anda pilih sendiri apa yang anda ingin ikuti. Tak minat? ‘Leave’.

  3. Twitter mempunyai satu ciri yang bagus iaitu ‘Twitter Lists’ yang membenarkan anda mengikuti individu/akaun tertentu dan hanya melihat kandungan daripada mereka. Anda boleh rujuk: Twitter Lists

  4. Enjin carian yang lebih privasi seperti Brave Search dan DuckDuckGo harus diberi lebih peluang untuk digunakan. Enjin carian seperti ini akan memberi anda apa yang patut anda ‘jumpa’ dan lihat, dan bukannya apa yang ‘difikirkan sendiri’ oleh enjin carian itu untuk anda jumpai.

  5. Bacalah buku. Majalah berkaitan PC contohnya, bagus untuk ditelaah di rumah.

  Terdapat banyak lagi contoh lain. Podcast di Spotify juga boleh diberikan perhatian. Nak dengar cerita hantu? Nak belajar bahasa baru? Semua ada.

  Post ini bukan hendak mengajak anda meninggalkan Facebook, Twitter, Snap, TikTok, atau apa jua media sosial lain – tetapi kita seharusnya dapat mempelbagaikan lagi sumber maklumat dan menjadi penentu, pengawal, dan ‘pemilik’ maklumat yang kita ingin lihat/baca.

  Manipulasi perhatian manusia berkemungkinan tidak akan berhenti buat masa ini. Persoalannya, apa yang anda lakukan dengan maklumat ini, itulah yang menjadi penentuan kepada persepsi anda mengenai diri sendiri dan dunia pada masa akan datang.

  Arya Putra
  Arya Putrahttps://omghackers.com/
  A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest

  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: