Aplikasi Sarahah Dibuang Oleh Apple Store Dan Google Play Selepas Menerima Tuduhan Buli

Aplikasi mesej tanpa nama iaitu Sarahah yang sangat popular telah dibuang dari senarai aplikasi di Apple Store dan Google Play selepas mendapat pertuduhan yang serius iaitu kes buli. Sebelum ini, ia telah dinafikan oleh ketua eksekutif syarikat yang mengatakan aplikasi itu sebenarnya untuk mereka yang lebih dewasa.

Seorang ibu iaitu Katrina Collins terkejut dengan mesej tanpa nama yang diterima oleh anak perempuannya yang berusia 13 tahun. Seorang lelaki menghantar mesej yang dia berharap bahawa anak perempuannya akan membunuh dirinya sendiri. Bahasa yang digunakan oleh lelaki itu telah menyinggung perasaan anak perempuannya.

Katrina Collins.

Mesej tersebut muncul di aplikasi Sarahah, yang sebenarnya direka untuk membolehkan orang meninggalkan maklum balas yang jujur mengenai rakan-rakan yang dikenali, Collins dan anaknya memang menggunakan aplikasi tersebut dan sangat terkejut apabila dia melihat mesej menyinggung perasaan anak beliau itu.

Collins, yang tinggal di Australia, kemudian memfailkan petisyen di laman web Change.org iaitu laman petisyen dalam talian. Dia menyeru aplikasi tersebut dibuang dari dua lokasi stor mudah alih terbesar iaitu Apple Store dan Google Play. Petisyen itu mengatakan aplikasi Sarahah menyokong unsur membuli dan membahayakan diri dan dengan cepat memperoleh hampir 470,000 sokongan undi.

Aplikasi tersebut kemudiannya dibuang dari kedua-dua Apple dan Google Play Store. Tindakan Syarikat tersebut sangat pantas sebagai respon kepada petisyen itu, walaupun seorang jurucakap Google tidak mahu mengulas panjang terhadap perkara tersebut dan difahamkan juga Syarikat Apple tidak menjawab persoalan mengenainya.

CEO Sarahah iaitu Zain-Alabdin Tawfiq membantah tuduhan Collins sekeras-kerasnya. Beliau berkata keputusan oleh Apple dan Google untuk membuang aplikasi itu adalah sangat mengecewakan tetapi beliau sangat optimis untuk mencapai kesefahaman yang baik dengan pihak syarikat tidak lama lagi.

Aplikasi ini telah mengalami naik turunnya dan kini terus turun sejak dilancarkan setahun yang lalu. Ia menjadi satu kejayaan memuncak hampir di seluruh dunia, lebih daripada 300 juta pengguna telah mencipta akaun aplikasi ini. Sarahah, yang dibangun di Arab Saudi, menduduki tempat di Apple App Store di lebih daripada 30 buah negara pada sekitar bulan Julai yang lalu.

Sarahah, dinamakan sempena perkataan Arab yang bermaksud ‘jujur’, bertujuan untuk membolehkan pengguna menerima maklum balas konstruktif tanpa nama (anonymous). Tetapi Katrina Collins, wanita di belakang petisyen, mengatakan ia juga ada unsur membuli dan membahayakan diri kepada sesiapa yang menggunakan aplikasi tersebut.

“Jika ia berlaku kepada anak perempuan saya,” katanya kepada berita BBC, “Ia juga mungkin boleh berlaku kepada banyak kanak-kanak lain di luar sana juga”.

Sebelum ini terdapat kes seorang kanak-kanak berusia 14 tahun dari Grimsby di UK baru-baru ini menerima mesej ‘menjijikkan’ yang diterima di aplikasinya iaitu Snapchat.

Tawfiq mengatakan bahawa perkataan yang menyinggung perasaan dibawa didalam petisyen Collins akan diambil tindakan oleh mekanisma penapisan perkataan yang akan menghalang sebarang benda buruk sampai ke penerima. Beliau berkata sebaik sahaja mereka menerima petisyen ini, mereka telah melancarkan mekanisma penapisan mesej itu melalui Sarahah, dan ia telah pun berjaya.

Sejak petisyen dilancarkan, Tawfiq berkata syarikatnya telah menaik taraf sistem penapisan mesej untuk menggunakan kecerdasan buatan dan pembelajaran mesin.

Jadi pada dasarnya jika sesuatu perkataan ditulis seseorang itu mendorong ke arah cubaan membunuh diri, maka ‘membunuh’ adalah kata kunci kepada perkataan tersebut. Tetapi jika perkataan tersebut sebagai contoh diubah menjadi ‘lompatlah dari tebing’, maka robot-robot dari kecerdasan buatan ini juga akan dapat mengesan perkataan seperti ini dan menyekatnya daripada diterima oleh penerima. Beliau juga menegaskan bahawa aplikasi itu hanya boleh digunakan untuk individu berumur 17 tahun ke atas sahaja.

Apa pendapat anda tentang Sarahah?

Artikel Terkini

KZ EDX : Selamat Datang Ke Chi-Fi!

Knowledge Zenith, atau KZ adalah antara pelopor dalam mengeluarkan aksesori audio dalam harga yang murah. Hadir dengan pelbagai siri produk di pasaran, KZ EDX...

Ulasan Illegear Ionic 15 Ryzen: Laptop Bernilai Sesuai Dengan Kuasanya

Saya dah pun merasai bagaimana 'nikmatnya' menggunakan Ryzen 5 4500U yang ada pada Lenovo Ideapad Slim 3 (15, AMD). Tetapi bila rezeki hadir, dengan...

QCY T9S : Khas Untuk Mereka Yang Aktif

QCY T9S adalah antara TWS baru keluaran QCY untuk tahun 2020. Masih lagi dalam kategori bajet dengan harga di bawah RM70, menariknya, tidak banyak...

Insta360 One R Twin Edition : Pencabar Takhta GoPro?

Kalo hangpa dalam pencarian action camera, hangpa mungkin perasan bukan GoPro sahaja dalam pasaran ini. Banyak pengeluar mencuba nasib dalam segmen ini yang Mamu...

Artikel Berkaitan

%d bloggers like this: