Bulan depan, genap la setahun pengeluaran Android 11 Developer Preview untuk peranti Pixel dan peranti yang lain (yang menyertai program Developer Preview dengan Google).
Serta tak lama lagi akan keluar Android 12 Developer Preview, macam biasa geng Pixel dapat dulu.

Nak rasai versi ‘Vanilla’ Android yang terkini? Guna la Google Pixel.
* Ini bukan satu hasutan beli peranti Pixel tau. 

Macam biasa, Android ni kan ‘sumber terbuka’ yang ada orang kata “tak selamat” tu, sapa yang bosan taktau nak buat apa, boleh cuci mata dekat sini untuk tengok fungsi baru yang akan mai dekat Android akan datang.

Berdasarkan beberapa perubahan kod yang dihantar kepada AOSP , menunjukan bahawa Google menambah aplikasi sistem servis hibernasi ‘hibernation system service’ yang mana “menguruskan keadaan hibernasi aplikasi, aplikasi boleh berehat apabila tidak diperlukan pada jangka masa yang lama untuk optimumkan ruang simpanan”.

Ala, macam fungsi ‘Offloads Unused Apps’ dekat iOS atau bahasa lain, hang merajuk dengan buah hati hang sebab abaikan hang. Lebih kurang lagu tu la.

App hibernation in Android 12
Kredit gambar XDA Developer

Tapi sayang, takda lagi maklumat lebih jelas mengenai fungsi ni seperti aplikasi tu berehat lagu mana? Sama ada berdasarkan statistik penggunaan atau pengguna boleh pilih secara manual untuk paksa aplikasi tu berehat atau ia berlaku secara automatik (ni jenuh la hahaha) atau berapa lama tempoh curang itu berlaku? Eh, berapa banyak kali atau daa, dah la merapu lebih.

Seperti fungsi dekat iOS ‘Offload Unused Apps’ tu, dia akan rehatkan aplikasi tu dengan meninggalkan ikon dan data pengguna sahaja.
Kalau nak guna balik, tekan ja ikon tu dan dia akan sedut semula aplikasi tu, jika masih ada dalam ‘App Store’ la.

Kerana proses biasa nak buang aplikasi, dia buang habis semua data. Lebih kurang macam hang move on. Move on la sangat, nanti rujuk semula. Eh!

Berbalik topik artikel ni, mungkin dia akan buat secara automatik seperti mana dekat Android 11, akan keluar notifikasi mintak kebenaran untuk buang aplikasi yang lama tak guna.
Mungkin Android 12 lebih kejam buang ‘tanpa’ mintak kebenaran pengguna, maka pakat buka sat-sat la semua aplikasi. hahahaha

Jadi, ampa rasa lagu mana dia nak jadi? J-Pop ka, Kawaii-Metal ka gena ni. Kita tunggu dia nak siap dah, kita kongsi dengan ampa.

Bergaduh la ampa geng iOS dan Android pakat ‘claim’ sapa buat dulu.

Sumber, XDA Developers

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments