Akaso Fitness Tracker H-Band3: Peneman Aktiviti Kecergasan Anda

Saya belum pernah menggunakan fitness tracker bersiri dari Akaso ini. Versi ‘H-Band3‘ adalah versi pertama yang saya dapat cuba.

Tak semua orang inginkan jam pintar atau smartwatch kerana ada sesetengah individu hanya inginkan sesuatu yang ringkas dan dapat memenuhi matlamat.

Jadi pada saya fitness tracker (pengesan/penjejak kecergasan?) seperti ini boleh dijadikan sebagai alat yang sama dalam merekod aktiviti-aktiviti senaman yang dilakukan tanpa perlu melabur beratus ringgit.

Sebelum kita bereksplorasi lebih jauh, eloklah kita buka kotak terlebih dahulu.

Apa yang ada dalam kotaknya?

1x Akaso Fitness Tracker H-Band3
1x Manual Panduan Pengguna

Ya, itu sahaja. Tiada apa-apa lagi di dalamnya walaupun anda korek, koyak, dan campak.

Pening kepala sekejap dibuatnya. Saya cuba cari juga di mana pengecasnya, tetapi memang apa yang diberi hanyalah jam/penjejak kecergasan itu sahaja.

Saya buka manual panduan pengguna, baca, dan inilah hasilnya.

Anda perlu cabut terlebih dahulu talinya dan ia akan mendedahkan panel pengecasan USB. Lihat pada gambar di bawah, beginilah cara saya mengecasnya dahulu sebelum digunakan.

Anda perlu mencabut tali yang bertanda/berlabel/berlogo bateri. Untuk makluman anda, kedua-dua bahagian boleh dicabut, tetapi itu jika anda hendak menukar talinya kepada warna yang lain.

Terdapat satu kelebihan dan satu kelemahan pada cara pengecasan ini. Kelebihannya, jika anda bekerja di depan komputer, anda akan sentiasa dekat dengan sumber pengecasan. Hanya perlu tanggalkan sahaja tali dan masukkan ia ke dalam slot/port USB.

Kelemahan juga datang dari sumber yang sama. Sebagai contoh, jika anda berada di kawasan yang menyukarkan anda untuk mendapatkan port USB, anda berkemungkinan terpaksa menunggu sehingga dapat pulang ke rumah atau pejabat sebelum dapat mengecasnya semula.

Ini adalah satu ciri yang saya harap Akaso dapat tukar di versi seterusnya. Saya lebih gemar kepada pengecas luaran, kerana sekurang-kurangnya ia boleh dihubungkan kepada adapter yang kita boleh beli dan peroleh di mana-mana dengan mudah.

Apabila saya hubungi wakil Akaso, katanya kebanyakan penjejak kecergasan (ada nama atau terjemahan yang lebih bagus tak?) dari jenama lain juga menggunakan sistem pengecasan seperti ini.

Saya tidak pasti sama ada saya yang lebih cenderung ke arah cara ‘tradisional’, atau mereka yang terlebih maju ke hadapan. Tetapi jika benar katanya, yang mana ramai orang sudah pun selesa dengan cara ini, maka terpulanglah. Saya memilih pengecasan dengan port USB/USB-C kerana ia lebih mudah didapati dan lebih laju juga.

Sebut tentang kelajuan pengecasan, langsung tidak dinyatakan pada spesifikasinya. Apa yang ada diberitahu (melalui laman jualan Lazada dan kotaknya) ialah kapasiti baterinya adalah 110mAh dan jangka hayat pula selama 3-5 hari untuk penggunaan ‘berat’, manakala ia akan bertahan sehingga 7 hari jika anda tidak begitu aktif menggunakannya.

Bagi penggunaan fungsi-fungsi yang ada pula, ia bersumberkan satu butang sesentuh, dan berhubung kepada telefon anda melalui aplikasi ‘H Band‘ yang boleh dimuat turun di Google Play Store atau Apple App Store.

Berikut adalah paparan antaramukanya:

Setakat ini berdasarkan kepada pilihan menu yang ada pada aplikasi H Band, dapat dirumuskan bahawa ia ada ciri sensor pedometer, pembaca kadar degupan jantung, dan pembaca corak tidur.

Sama seperti penjejak kecergasan lain, ia akan mengesan dan membaca secara automatik langkah kaki anda, jarak perjalanan, dan berapakah degupan jantung semasa.

Apa yang istimewanya di sini, ia mempunyai penarafan kalis air IP68 yang membolehkan anda menggunakan HBand3 ini untuk aktiviti renang tanpa perlu bimbang sama ada ia akan rosak akibat dimasuki air.

Melalui fungsi pemantauan waktu tidur, anda boleh melihat data berapa lama anda berada dalam keadaan tidur, deep sleep, dan waktu berjaga. Kualiti tidur adalah penting bagi menjaga kestabilan hormon, emosi, dan akal kita. Oleh itu pantaulah tidur anda supaya waktu anda sedang terjaga pada siang esoknya mempunyai lebih tenaga dan dapat berfikir dengan rasional.

Selain itu, ia juga boleh memapar notifikasi dari telefon seperti notifikasi Facebook, Instagram, SMS, dan sebagainya lagi. Pun begitu, saya tidak gunakan sangat ciri ini kerana lebih selesa melihatnya terus di skrin telefon.

Terdapat juga fungsi pemantauan waktu/tempoh haid untuk wanita. Saya tidak dapat melihat ciri ini dengan lebih lanjut buat masa ini kerana saya masih seorang lelaki dan belum terasa hendak menukar kelelakian saya. Tetapi percayalah, ia amat berguna kepada kaum hawa.

Harga?

Harga yang ditetapkan ialah RM79.99, dan boleh dibeli melalui platform Lazada atau Shopee.

>> Lazada

>> Shopee

Berbaloi atau tidak?

Kalau tanya saya, ia berbaloi jika anda benar-benar serius hendak memantau aktiviti kecergasan harian, memantau kualiti tidur, memantau tempoh haid, dan melihat notifikasi. Harganya tidaklah semahal model jenama lain, dan ada pilihan warna hitam, biru, serta merah jambu pula.

Mungkin perlukan sedikit masa untuk belajar cara menggunakannya, dan untuk kaum hawa yang tidak beberapa gemar kepada komitmen, mungkin penjejak kecergasan ini kurang sesuai buat anda kerana anda perlu mengecasnya setiap selang 3, 5, atau 7 hari.

Kalau anda tidak suka mengecas dengan kerap, bolehlah beli model lain seperti Amazfit Bip (contoh), tetapi harganya dah tentulah tidak akan dapat RM79.99. Jika anda seperti saya, yang lebih gemar ke arah cara mengecas yang tradisional iaitu memakai adapter atau orang kita panggil ‘kepala charger’, anda juga barangkali perlu cari model lain.

Tiada masalah dengan semua itu?

Jangan fikir lagi. Beli.

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x