More

    [Ulasan] Acer Nitro XV240Y P, Berbaloikah Untuk Monitor Permainan Yang Mampu Milik?

    Kisah ini bermula pada tahun lepas, bulan September di mana kami rasa nak ada satu PC khas untuk main permainan.

    Jadi, untuk elak rasa sakit keluarkan seketul ‘wang’ untuk ada PC ni, kami beli sikit-sikit.

    Jujur kami kata, kami tak arif sangat pasal PC sebab sudah sekian lama berada dalam dunia ‘mobile’.
    Bila nak beli, baru la ‘Google’ cari apa yang ok, murah tapi berbaloi dan lain-lain.

    Salah satu sebab kenapa pilih monitor ni, ‘refresh rate’ 165Hz dan HDR. Satgi kami cakap pasal ni.

    Sebelum tu kita tengok spesifikasi monitor ni;

    Screen Size 23.8″
    Maximum Resolution (Full HD)1920 x [email protected] Hz, 165Hz jika guna DisplayPort
    Aspect Ratio 16:9
    Contrast Ratio 1,000:1
    Response Time 2 ms GTG (Fast)
    Colour Supported 16.7 Million Adaptive Contrast Management (ACM): 100,000,000:1
    Brightness 250 cd/m²
    Backlight LED
    Viewing Angles 178° Horizontal, 178° Vertical
    Panel Type IPS (In-plane Switching)
    Stand Tilt (-5°~25°), Swivel (360°), Height adj (120 mm)
    Speakers 2 x 4W
    Ports & Connectors 2 x HDMI 2.0, 1 x DisplayPort 1.2
    Power 400 mW (Power Standby), 250 mW (Power Off), 20 W (Power On)
    Environmental Certification ErP, MPR II
    Colors Black
    Tearing Prevention Technology AMD Free-Sync
    VESA Compatible (Yes), 100 x 100mm
    Dimensions (W x H x D) 540 mm x 379 mm x 234 mm (with stand)
    Weight (Approximate) 4.93 kg
    Package Contents Nitro XV240YPbmiiprx Widescreen LCD Monitor, HDMI Cable, DP Cable
    Features EcoDisplay Technology, Flicker-free, Bluelight Shield, Low Dimming, ComfyView, HDR Ready, Zero Frame, Wide Viewing Angle, HDR10

     

    Rancang nak buat ‘unboxing’ tapi rasa macam tak berbaloi sebab laptop kami hanya sokong ‘refresh rate’ 120Hz ja.

    Tu yang tunggu ada PC sampai tiada la artikel ‘unboxing’ monitor ni.

    Butang-butang yang terdapat pada monitor ini.

    Terdapat 5 butang pada monitor ini untuk kita terokai fungsi monitor ini dan kadang-kadang kami tertekan butang Power tiap kali nak tukar ‘Mode’ dekat monitor.

    Jujur kami kata, Menu dia ada belambak fungsi sampai kami taktau nak guna yang mana. Hahahaha

    Dia ada 3 ‘mode’ yang kita boleh simpan tetapan kita dan ada ‘Game Mode’ untuk kita melancarkan permainan kita, ‘Aim Point’ untuk permainan menembak, tapi kami tak guna pun.

    Hanya guna HDR Mode dekat monitor, takda fikir nak ejas tetapan apa lagi.

    Port-port yang terdapat pada monitor ini.

    Sementara tunggu bajet untuk PC cukup, kami guna port HDMI tu dan ia berfungsi dengan baik serta laptop kami mampu guna ‘refresh rate’ 120Hz.
    Bila dah ada PC, guna port DP la.

    Jika ampa ada beberapa perkakasan lain seperti PlayStation ka, Xbox ka ataupun Chromecast boleh cucuk dekat port HDMI tu dan tukar ke peranti lain dengan menukar Input dekat monitor.

    Speaker yang terdapat pada monitor ini.

    Speaker dia takda la padu sangat, boleh beda nak ‘layan’ bunyi. Agak bingit speaker dia, macam kami kata tadi, ok laaaa.

    Sebab kami tak pakai speaker monitor ni, kami guna Edifier M3200. (Dari 2012 – kini)

    Ruangan ‘mounting’ yang terdapat pada monitor ini.

    Katanya ada sokongan VESA 100 x 100mm, kami tak cuba lagi sebab tunggu bulan Februari baru beli.

    Tapi, ada baca dekat internet katanya boleh cuma kena ejas sikit la katanya jika ampa nak pasang dekat ‘monitor arm’.

    Tapak atau pemegang monitor, abaikan komponen yang lain.

    Tapak dia agak ‘simple’ dan boleh pusing monitor mengikut keselesaan ampa, atau jadikan monitor ni skrin ke-2 dengan tegakkan monitor untuk baca chat atau lakukan ‘coding’ agak menarik.

    Memandangkan ruangan bilik agak terhad, kami pakai dulu satu monitor, mungkin beli ‘monitor arm’ jika nak guna dua monitor.

    ‘Refresh rate’ yang terdapat pada monitor ini.

    Kami sambung monitor dengan PC mengunakan kabel DP, jadi ada la pilihan ‘refresh rate’ 165Hz, tapi terpaksa turunkan guna 120Hz kerana rasa selesa dengan 120Hz.

    Sebab kami main Sleeping Dogs, dia ambik 165Hz, pusing sikit dalam permainan tu dah pening. Hahahaha

    Oh ya, gambar kiri tu ada sebut HDR kan, kita teruskan gambar kat bawah ni mengenai HDR.

    Monitor ini menyokong HDR Mode.

    HDR, ya kami suka HDR Mode ni kerana gambar/video nampak lagi lawa tapi sayang ‘brightness’ monitor ini hanya la 250 cd/m².
    HDR takda nampak gah tapi boleh laaaa.

    Memandangkan monitor ni automatik ‘brightness’ 100% bila guna HDR Mode, kena ejas sedikit dalam tetapan Windows HD Color Settings untuk bagi nampak ‘ok’ sikit.

    Jadi kami ambik 20 ja, rasa dah ‘ok’.

    Kami main permainan Apex Legends, Cyberpunk 2077, GTA V, Forza Horizon 4|Motorsport 7, Need for Speed™ Heat, PUBG, Red Dead Redemption 2, Resident Evil 2, dan Watch Dogs 2|Legion dengan HDR Mode, boleh tahan tapi kena ejas tetapan HDR dalam permainan la. Lain permainan, lain tetapan dia.

    Masalah bila guna HDR Mode ni, OBS Studio tak boleh rakam jadi kena guna perkakasan pihak ke-tiga macam ‘Video Card Capture’ untuk rakam permainan.

    Berminat? Pasti nak tahu harga dia kan?
    Harga dia kami beli dekat Shopee ialah RM603.85 (termasuk kos penghantaran dan ada potongan harga ketika kami beli serta tebus ‘coin’)

    Kedai yang kami beli monitor ni.

    Jika jumpa harga lagi murah dan rasakan monitor ini berbaloi, angkat lah.

    Kami tengok dekat YouTube, tak ramai orang putih buat ulasan mengenai monitor ni dan banyak orang Malaysia ja yang buat ulasan.

    Setelah hampir 4 bulan guna monitor ni dengan laptop dan PC, kami rasa puas hati sebab berfungsi dengan baik, ada HDR pula tu dan takda power adapter untuk monitor.

    Terdapat pelbagai ‘budget’ monitor permainan yang ‘refresh rate’ tinggi, ada sokongan HDR dan monitor ini salah satu daripadanya.

    Ada sambungan artikel seterusnya yang mana merangkap perjalanan kami nak ada seketul PC untuk main permainan. Kiranya ini edisi Monitor la. (Tinggal edisi keyboard, M.2 NVMe SSD, SATA SSD, mouse, PC dan jugak CPU Cooler)

    Jadi, nantikan sambungan aritkel tersebut. (* ^ ω ^)

    Amir Hussaini
    Bio? Biarlah rahsia. ( ◡‿◡ *)

    Artikel Terkini

    Artikel Berkaitan

    1 komen

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments

    […] sambungan post [Ulasan] Acer Nitro XV240Y P, Berbaloikah Untuk Monitor Permainan Yang Mampu Milik? yang mana kami ada bagitau artikel seterusnya ialah edisi Papan […]

    1
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    %d bloggers like this: