Berita

WikiLeaks Melepaskan Spyware CIA Dikenali Sebagai Athena

WikiLeaks kali ini telah membuat post baru berkenaan dengan sebuah spyware yang dicipta oleh pihak CIA.

Dinamakan sebagai Athena, spyware ini berkebolehan untuk menyerang kesemua versi Windows bermula dari XP, hinggalah kepada Windows 10.

Spyware ini membolehkan penyerang untuk mencuri data dan menghantar ia ke lokasi lain, contohnya pelayan-pelayan CIA, dan boleh memadam data serta melakukan jangkitan tambahan dengan memasang pelbagai lagi malware ke dalam PC yang telah berjaya dijangkiti.

Di dalam spyware ini mengandungi 2 modul. Modul utamanya ialah Athena, yang mampu menyerang Windows XP hingga Windows 10. Modul kedua pula ialah Hera, yang boleh menyerang Windows 8 hingga Windows 10.

Spyware tersebut telah dibangunkan hasil kerjasama antara CIA dan Siege Technologies, sebuah syarikat keselamatan siber yang berpangkalan di New Hampshire.

Via: On MSFT

Arya Putra
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]
https://omghackers.com/