Twitter Melancarkan Perkhidmatan Di Sebalik Rangkaian Tor

Pagi Selasa lalu, Alec Muffet, seorang pakar keselamatan siber yang pernah bekerja bersama rangkaian Tor mengumumkan bahawa kini rangkaian itu sudah mempunyai alamat Twitternya sendiri.

Saya tak pasti kalau masih ada yang tak kenal dengan Tor, tetapi secara bahasa mudahnya, Tor berfungsi dengan cara menghantar trafik internet pengguna melalui beberapa pelayan rawak dan menyulitkan (encrypting) trafik tersebut.

Ini dapat menjadikan laman-laman web tidak dapat mengenalpasti identiti pengguna dan penyedia perkhidmatan internet tidak dapat melihat laman manakah yang sedang dilayari oleh penggunanya.

Sesiapa sahaja boleh melayari URL onion iaitu URL di mana Tor dapat berfungsi dengan menggunakan pelayar web Tor. Bersesuaian dengan pengumuman ini, Twitter kini mempunyai URL onion-nya sendiri dalam usaha memerangi sekatan.

Perkara ini timbul selepas Rusia dikatakan melakukan sekatan terhadap rakyatnya daripada dapat mengakses Twitter. Perkhidmatannya yang dapat digunakan melalui laman Tor akan membolehkan rakyat Rusia mengakses laman web Twitter dalam menghadapi sekatan kerajaan.

Sumber: Twitter

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family.I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe.Help me achieve it by hiring me as your reviewer.For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x