A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at arya@omghackers.com

Sejak tahun lepas, Google telah bekerjasama dengan ESET untuk mengimplementasi fungsi antivirus ke dalam Google Chrome. Ianya sebagai satu langkah awal pengesanan malware daripada dapat dijalankan dalam sistem operasi apabila ianya dimuat turun atau diedar melalui laman-laman sesawang hasad.

Tidak ramai yang tahu, bahawa fungsi ini sebenarnya boleh digunakan untuk melakukan imbasan kepada sistem operasi Windows anda. Benar, ianya tidak boleh diguna pakai bagi menggantikan antivirus peringkat pertama, tetapi adalah bagus untuk mengetahui bahawa kita dapat memanfaatkan fungsi ini, yang mana ianya dikuasakan dengan imbasan awan oleh ESET.

Bagaimana caranya? Ikuti langkah di bawah.

Cara Menggunakan Google Chrome Sebagai Antivirus

Buka tetapan Google Chrome di Settings – Advanced.

Skrol terus ke bawah dan cari fungsi Clean up computer.

Seterusnya, cari fungsi Find and remove harmful software – klik pada butang FIND di sebelahnya.

Seterusnya, biarkan sahaja Chrome membuat imbasan. Anda boleh bertenang, bancuh kopi tongkat ali, minum dan tunggu hingga imbasan selesai dibuat.

Apabila imbasan telah pun berjaya, paparan seperti di bawah akan dipaparkan. Jika ada perisian hasad yang dikesan, anda akan diminta untuk membuang/memadamkan ia.

SELESAI.

Begitulah kaedahnya untuk menggunakan pelayar web Google Chrome anda sebagai antivirus.

Tutorial ini telah dibawakan kepada anda oleh omghackers.com. Jika anda suka dengan artikel seperti ini, kongsikan kepada rakan-rakan Facebook anda agar ia dapat dimanfaatkan oleh semua.