More

  SalamWeb: Pelayar Web Patuh Syariah Dan Mesra Muslim

  Dah banyak pelayar web berasaskan Chromium di luar sana. Kenapa nak wujudkan satu lagi ‘fork’ di atas lambakan yang sudah sedia ada?

  Itulah dia persoalan yang cuba dijawab oleh SalamWeb.

  Pelayar ini, sama juga seperti Brave, Opera, dan Edge, adalah pelayar berasaskan Chromium yang dimasukkan ciri-ciri tersendiri. Antara ciri tersebut ialah SalamProtect, SalamNews, SalamChat, SalamWidgets, SalamSadaqah, dan SalamToday.

  Ia cuba memisah dari senarai pelayar sedia ada dengan membawa ‘niche’ mereka sendiri iaitu ‘pelayar patuh syariah dan mesra Muslim’.

  Ketika saya mula-mula memuat turun fail pemasang, antivirus Symantec telah mengkuarantin fail tersebut. Apabila ia diimbas pada laman VirusTotal, nampaknya seperti tiada apa-apa isu pula.

  Anda boleh lihat hasil ‘tangkapan’ oleh antivirus Symantec pada gambar di bawah.

  Ini pula tangkap layar bagi imbasan di VirusTotal.

  Berikut ialah tangkap layar penuh bagi pelayar web SalamWeb.

  Apa yang saya suka mengenai halaman tab barunya ialah terdapat satu bahagian yang memaparkan waktu solat semasa. Ada juga kemudahan untuk mencari lokasi masjid berhampiran. Ciri ini amatlah dihargai kerana saya memang memerlukan satu widget bagi memeriksa waktu solat dalam pelayar web apabila setiap hari saya perlu buka laman lain bagi mengetahui bilakah waktunya untuk bersolat.

  Salam ID/Sync

  Ini merupakan satu-satunya ciri pada SalamWeb yang saya tidak suka dan tidak akan gunakan.

  Kenapa?

  Kerana untuk membuat ID, pengguna perlu masukkan nombor telefon dan bukan alamat email seperti kebiasaannya.

  Pada saya ini cara paling mudah mengutip dan menuai data pengguna yang paling berharga iaitu nombor telefon peribadi mereka. Sehingga ciri ini ditambah dengan pilihan penggunaan alamat email, saya tidak mengesyorkan anda gunakan ia melainkan anda pakai nombor telefon dari Bangladesh atau mana-mana negara selain Malaysia.

  SalamWeb Content

  Ciri ini antara perkara yang boleh dibanggakan pada SalamWeb.

  Ia menyertakan kaedah pengiraan waktu solat sama ada automatik (JAKIM) atau lain-lain kaedah yang anda boleh tukar di menunya. Anda boleh teroka sendiri untuk mengetahui apakah pilihan lain yang diberi.

  Selain itu, ia juga mempunyai Sidebar, yang menempatkan pintasan Product Menu, SalamProtect, Search, History, dan User Settings.

  SalamProtect

  SalamProtect ialah ciri sekatan ke atas laman-laman sesawang yang ‘tidak patuh Syariah’ atau tidak sesuai dilayari oleh para pengguna Muslim. Selain itu, ia juga boleh menyekat iklan-iklan, sama seperti extension penyekat iklan luaran.

  SalamChat

  Disebabkan ia perlu menggunakan Salam ID seperti yang saya ulas di atas, maka saya tidak dapat ceritakan apa-apa mengenainya. Tunggu sehingga pihak SalamWeb menambah ciri penggunaan email, barulah saya akan gunakan SalamChat, Salam ID, dan ‘Sync’.

  Penutup/Konklusi

  Secara keseluruhannya, pelayar ini bagus untuk para muslimin dan muslimat yang memang sudah lama menanti adanya sebuah pelayar web yang akan melindungi mereka dari unsur-unsur kurang baik. Maklum saja, di kawasan internet sana penuh dengan pelbagai perkara yang tidak perlu saya perkenalkan lagi, yang mana ia membahayakan privasi, data peribadi, dan keselamatan fail di komputer.

  Anda boleh muat turun di sini: SalamWeb.

  Arya Putrahttps://omghackers.com/
  A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: