Remix OS : Tukarkan Laptop Dan PC Anda Menjadi Android PC, Tak Perlu Bluestacks Lagi

(Mana satu cover photo yang lebih ohsem?)

Sebelum ini, kita belajar cara menjadikan telefon pintar kepada sebuah ‘PC’. Bagaimana kalau saya katakan, ada cara yang lebih baik, iaitu kita tukarkan mana-mana laptop atau PC, kepada sebuah ‘Android PC’. Cara ini lebih bagus kerana kita menggunakan kuasa atau prestasi yang ada pada sesebuah laptop dan PC, tetapi kita kuasakan ia dengan sistem operasi Android.

Caranya ialah dengan memasang secara dual boot Remix OS.

Apa Itu Remix OS?

Remix OS ialah sistem operasi desktop berasaskan Android (Marshmallow). Dengan Remix OS, secara asasnya anda boleh ‘memasang Android pada mana-mana PC, tak perlu kepada emulator lagi’.
Ia berfungsi penuh, sama seperti sistem operasi Windows, dengan faedah dapat memanfaatkan ‘library’ aplikasi Android yang sangat banyak di Google Play Store, guna ciri-ciri Android itu sendiri.

Remix OS boleh dipasang pada cakera keras dan USB, seperti sebuah sistem operasi dekstop Windows/Linux yang biasa anda lakukan. Dengan ‘pakej’ fail zip yang anda muat turun, anda kan mendapat satu fail ISO dan satu fail pemasang.

Disebabkan ia berasaskan Android, Remix OS juga menyokong Google Play Store. Anda boleh muat turun aplikasi sepuasnya, dan gunakan ia pada PC anda secara native (terus), bukan lagi secara virtual machine seperti Bluestacks. Berikut adalah beberapa paparan skrin Remix OS.

Pelayar web Google Chrome adalah pelayar web lalai (default).

 

Pengurus Fail Remix OS, tampak seperti pengurus fail yang ada pada Ubuntu.

Muat turun > Remix OS for PC

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

spot_imgspot_img