His password was too easey “nopass”, itulah di antara tweet yang dibuat oleh penggodam selepas berjaya merampas akaun twitter John Hanke, pemilik kepada permainan Pokemon Go.

Serangan kepada pemilik akaun berprofil tinggi seperti ini mengingatkan kami semula kepada Jack Sparrow yang dulu pernah merampas beberapa akaun stesen radio dan artis tempatan seperti Hot.Fm, Kru Studio, dan Diva AA. Rindu pula kami dengan penggodam tempatan, ke mana agaknya mereka sekarang ya!

Berbalik kepada kes pencerobohan akun twitter pemilik permainan Pokemon Go. Mungkin kerana terlalu sibuk dengan ‘Pokemon Go!’ Hanke langsung tidak sedar bahawa akaun twitter miliknya sudah pun diceroboh. Tiada apa-apa tindakan dibuat walaupun selepas 12 jam tweet itu disiarkan.

Ini merupakan kes pencerobohan yang ke 5 akaun sosial berprofil tinggi digodam kumpulan yang sama dimana sebelum ini Ceo Facebook, Mark Zurkeberg, Ceo Google, malah Ceo Twitter sendiri digodam oleh kumpulan ini.

Angkuh dikenali dengan nama  Ourmine, kumpulan penggodam yang popular dikenali dengan moto ‘Keselamatan Akaun Sosial’ ini dikatakan kumpulan yang sama dengan Saudi Arabian Hackers.

Apa pula password facebook anda? Tinggalkan pada komen dibawah! :p