More

  Netflix Menggunakan Kecerdasan Buatan Untuk Memberikan Kualiti Video Terbaik Walaupun Internet Perlahan

   

  “Kami alergik kepada penimbalan”, Todd Yellin, Naib Presiden Inovasi Netflix.

  Baru-baru ini, Netflix memperkenalkan Dynamic Optimizer, teknik pengekodan video menggunakan kecerdasan buatan (AI) untuk menganalisa setiap bingkai video secara individual bagi memadatkan ia sebanyak mungkin tanpa menjejaskan kualiti imejnya.

  Kaedah pengekodan terbaru ini mengurangkan penggunaan data dan disasarkan kepada penonton yang menggunakan peranti mobil dan tablet.

  ‘The Crown’, pada kelajuan 100kbps di sebelah kiri (pengekodan lama) dan kanan dengan Dynamic Optimizer.

  Sebelum ini, Netflix menggunakan H.264/AVC secara eksklusif bagi tujuan penstriman, manakala kandungan yang dimuat turun pula menggunakan pengekodan VP9, codec video sumber terbuka yang dibangunkan oleh Google. Matlamatnya ketika itu masih sama, iaitu untuk memberikan kualiti video yang sama dengan penggunaan data yang lebih sedikit, atau memberikan kualiti video yang lebih baik pada amaun data yang sama.

  Isu yang dihadapi dengan VP9 ialah ianya tidak disokong oleh industri. Disebabkan ianya datang dari Google, sudah pasti ia dijalankan pada Android (aplikasi YouTube) dan pelayar web syarikat gergasi tersebut iaitu Google Chrome. Cuma, seperti biasa, Apple dengan kedegilannya tidak memberikan apa-apa tanda untuk menyokong VP9 pada iPhone.

  Atas sebab itu Netflix masih lagi menggunakan pengekodan H.264/AVC yang sedikit berbeza untuk video yang boleh dimuat turun (pada iPhone).

  Dengan hadirnya Dynamic Optimizer, mereka melengkapkan lagi kitaran pengoptimuman untuk video-video di Netflix dan aplikasinya itu sendiri. Pada tahun 2015, para pembangun ini melepaskan per-title encoding, yang menjalankan analisis kepada tajuk individual untuk menentukan pengekodan optimal berdasarkan kepada kerumitannya. Kemudian, mereka melepaskan pula pengekodan menggunakan AVCHi-Mobile dan VP9-Mobile, seperti yang telah diterangkan di atas untuk melancarkan strim serta muat turun.

  Dynamic Optimizer pula menjadikan keseluruhan proses pengoptimuman ini lebih mantap dengan memasukkan elemen AI ke dalam rangkaian mereka. Ini bererti selain aplikasi dan perisian Netflix semakin hari semakin baik, elemen yang memproses pengekodan di sebalik tabir juga akan menjadi lebih pintar dari semasa ke semasa.

  Arya Putrahttps://omghackers.com/
  A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  1 komen

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments

  […] menyediakan video-video tersebut, dan tidak menggunakan sebarang codec ‘istimewa’ atau bantuan kecerdasan buatan seperti yang dibuat oleh Netflix. Jadi. sedikit buffering tidaklah terlalu menjengkelkan dan ianya […]

  1
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: