A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Gambar pinjam dari Newbie Gate

Memang leceh betul setiap kali format PC/lappy, bila hendak pasang satu-satu perisian itu, kita seringkali ‘terlupa’ atau ‘tercari-cari’ apa yang patut dipasang.

Atas sebab itulah abam mengambil sedikit inisiatif dengan menulis artikel ini.

Namun, senarai yang ada hanyalah apa yang ‘cukup’ untuk abam sahaja. Apa yang mungkin diperlukan oleh anda – sepatutnya anda sendirilah yang tentukan, bukan begitu?

Oleh itu, untuk mendapatkan panduan yang lebih terus kepada poin, maka di sinilah hadirnya Ninite membantu.

Jadi, apa itu Ninite ya?

Ninite ialah sistem pengurusan pakej yang membolehkan pengguna memasang perisian-perisian lazim ke dalam sistem operasi Windows.

Ia juga membolehkan pengguna untuk membuat satu berkas atau koleksi perisian ke dalam satu fail pemasang sahaja. Berikut adalah ciri-ciri utama Ninite yang menjadikannya sangat ohsem.

  • Tiada toolbar atau lain-lain ‘sampah’ yang tak perlu dipasang pada PC anda
  • Sentiasa memasang versi paling baru
  • Akan pasang versi yang betul untuk PC anda, sama ada 32 bit atau 64 bit
  • Pasang aplikasi mengikut bahasa sistem anda
  • Akan langkau aplikasi yang sudah dikemas kini
  • Akan mengemas kini aplikasi yang sudah lama

Amacam? Menarik bukan? Senang cerita, anda pilih sahaja apa jua perisian yang anda mahu melalui laman web Ninite, kemudian klik untuk cipta fail pemasang, muat turun fail pemasang tersebut, dan siap!

Ninite boleh dibuat sendiri oleh anda, di sini >>> Ninite


Ya, terdapat versi Ninite Pro (berbayar) yang lebih ohsem dari versi yang percuma, kerana ia mempunyai pelbagai ciri yang dicipta khusus buat para administrator ICT, namun disebabkan ianya berbayar abam tak yakin korang nak ambil tahu. So, malaslah abam nak cerita. Boleh gitu? Heheheh.