More

  Minds : Alternatif Sumber Terbuka Kepada Facebook

  Seperti yang abam janjikan kepada anda, abam akan cuba kongsikan satu demi satu alternatif sumber terbuka kepada aplikasi media sosial seperti Facebook, Instagram, dan Twitter.

  Kali ini kita cuba Minds, sebuah alternatif sumber terbuka kepada Facebook.
  Apa kelebihannya berbanding Facebook? Secara jujurnya abam pun baru saja mencuba platform media sosial ini.

  Tetapi dari apa yang dapat dilihat, seperti yang kita tahu Facebook hanya berdegar mempromosi mengenai kebebasan bersuara, tetapi seringkali kita terkena ‘penjara’ akibat laporan dari pengguna lain, atau lebih teruk lagi post dipadam dan akaun disekat.

  Di Minds, anda boleh mengepos blog, video, gambar, dan status sama seperti Facebook. Juga terdapat kemudahan permesejan untuk berhubung dengan rakan, ya, sama juga seperti Facebook.

  Antaramuka laman sesawang MInds

  Apa yang tak sama?

  Di sini anda ‘bebas’. Anda tidak akan disekat apabila mengepos sesuatu. Benar, setiap perkara ada batasannya, tetapi sekurang-kurangnya di sini adil, semua orang boleh melontar pandangan masing¬≤, dan bukan hanya sebelah pihak saja yang ‘menang’.

  Apa yang paling penting, anda tidak akan dipantau sepertimana yang Facebook lakukan. Data pengguna tidak penting kepada platform sosial ini kerana ia bukan bersendikan bisnes.

  Tambahan pula, paparan antaramukanya mirip Facebook. Oleh itu, pengguna akan cepat dapat membiasakan diri dengan persekitaran ‘baru’ ini.

  Bukankah ini yang kita mahukan dari dulu lagi?

  Sebuah alternatif yang lebih baik. Tidak memantau, tidak mengumpul data, dan tidak menyekat penggunanya, sama ada mahu menulis atau berkarya.

  Anda boleh daftar akaun di pautan: http://bit.ly/3p0MsEO

  Di sini pula ialah profil abam: https://bit.ly/2XSflae

  #OMGHSharing #AlternativesTo #OpenSource #Minds #JomCuba
  Property of omghackers.com

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  1 komen

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  1
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: