A regular tech blogger who have passions for cats.

Siapa yang sudah menggunakan aplikasi Photos dalam Windows 10 tahu bagaimana perlahannya ia dalam memaparkan sesuatu gambar yang dibuka.

Manakala Windows Photo Viewer pula meskipun jauh lebih laju meninggalkan Photos, namun kefungsiannya masih lagi tertinggal jauh ke belakang berbanding Paint.

Di sinilah hadirnya IrfanView melengkapi ciri antara ketiga-tiga aplikasi tersebut. Ya, namanya memang macam nama orang Melayu, tetapi ia mendapat nama bersempena penciptanya,  Irfan Skiljan, dari Bosnia.

Selain ianya laju, ia juga mempunyai pelbagai fungsi yang boleh menggantikan Paint bagi tujuan penyuntingan pantas seperti cropping dan sebagainya.

Manakala bagi tujuan memaparkan gambar-gambar, ianya jauh lebih laju lagi berbanding Windows Photo Viewer. Ianya ringan, sangat sesuai digunakan pada PC, laptop, atau tablet yang berspesifikasi rendah.

Ia sememangnya dicipta dengan tujuan penyokongan terhadap pelbagai jenis gambar, bahkan juga beberapa jenis format video, selain kelajuan menjadi fokus utama.

Tetapan yang pelbagai

 Muat turun ia di sini: IrfanView