Syarikat HTC telah bersaing untuk membuat telefon terbaik di pasaran Android selama bertahun-tahun, tetapi syarikat itu mungkin tidak lama lagi mempunyai penyelamat disaat kejatuhan mereka iaitu Google sendiri.

Laporan Digitimes (melalui penerbitan Taiwan Commercial Times) bahawa HTC berada dalam peringkat akhir rundingan dengan Google kerana ingin menjual unit perniagaan telefon pintarnya. Tidak dinyatakan dengan jelas sama ada Google merancang untuk membeli perniagaan telefon pintar HTC sepenuhnya, atau hanya menjadi rakan kongsi strategi. Anda perlu mengetahui hanya yang terlibat sahaja ialah perniagaan saham telefon pintarnya. Sementara pasaran untuk HTC VR iaitu Vive dalam keadaan baik buat masa sekarang.

Jika HTC menjualkan unit saham telefon pintarnya pada Google, ia adalah satu langkah bijak kerana HTC telah mereka asal Google Pixel dan juga Google Pixel XL dan dijangkakan akan membina saiz yang lebih kecil untuk generasi kedua, memandangkan HTC antara adalah syarikat yang mereka telefon android pertama.

Sekiranya laporan tersebut berjaya, Google mungkin merancang untuk mengulangi pembelian Motorolanya. Sekiranya anda lupa, satu masa dahulu Google pernah memiliki perniagaan telefon Motorola selama kurang daripada dua tahun. Pada masa itu ia membantu memulihkan perniagaan telefonnya yang suram dengan siri Moto X, selepas itu ia menjual syarikat tersebut kepada Syarikat Lenovo.

Pada erti kata lain, pada asalnya sebenarnya Google tidak berniat langsung berkecimpung dalam dunia perniagaan menjual telefon androidnya. ( Telefon Nexus contohnya tidak mementingkan penjualan yang lebih baik ), jadi rancangan pengambilalihan terhadap syarikat HTC boleh menjadi satu idea yang baik pada masa ini, dan apabila Google memiliki semua saham perniagaan telefon pintar HTC barulah mereka dapat menyelaraskan proses membuat telefon Pixel baru, serta memberi Google sedikit kelebihan dalam persaingan terhadap Apple dan Samsung.