A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Menggunakan fungsi carian fail pada Windows sememangnya agak perlahan terutamanya apabila indeks dinyahaktifkan. Carian dirasakan terlalu ‘berat’ dan ‘menyusahkan’ komputer, sedangkan spesifikasi peranti sudah cukup baik.

Mujurlah ada cara pencarian yang lebih efektif, iaitu dengan menggunakan aplikasi Everything.

Aplikasi ini bersaiz sangat kecil, dan mempunyai versi mudah alih yang tidak perlu dipasang.

Ia berfungsi dengan cara menjejak lokasi dan nama fail atau folder dengan cepat. Setiap fail dipaparkan mengikut kepada kata kunci carian.

Apa yang menarik, Everything tidak memerlukan masa yang lama untuk menyiapkan indeks bagi setiap fail yang ada pada peranti. Hanya beberapa saat sahaja diperlukan bagi membina satu pusat ‘pengkalan’ data.

Paling penting sekali, ia tidak sesekali membebankan komputer anda. Bagi 1 juta fail, hanya 75MB RAM dan 45MB ruang storan digunakan.

Oh ya, ia juga percuma. Tidak perlu kepada lesen bagi menggunakan ia dengan fungsi penuh, juga tanpa iklan yang mengganggu privasi.

Anda boleh muat turun Everything melalui pautan di bawah:

> Everything