Cara Menjadikan Keseluruhan Ubuntu 20.04 LTS Menggunakan Tema Gelap

Betul, Ubuntu 20.04 mempunyai pilihan tema gelap. Tetapi jika anda sudah menggunakannya, anda tahu bahawa bukan semua paparan antaramuka GNOME Shell mengikut tema tersebut.

Contohnya kalendar, menu, ianya masih menggunakan warna putih berbanding kelabu gelap. Ini membuatkan persekitaran desktop kelihatan tidak seragam dan menyakitkan mata.

Bagaimanapun, kita boleh mengubahnya. Apa yang diperlukan hanyalah beberapa tools yang boleh membantu kita menukar keseluruhan skema warna menjadi gelap, sepertimana tema yang dipilih.

Anda perlu pasangkan:

1. GNOME Shell Extensions
2. GNOME Tweaks

Buka Terminal, dan masukkan perintah ini:

sudo apt install gnome-shell-extensions

sudo apt install gnome-tweaks

Selepas memang GNOME Shell Extensions ini, anda akan mendapat pelbagai extension lain yang mungkin anda tidak perlukan. Tetapi salah satunya ialah User Themes, sesuatu yang kita harus manipulasi untuk menukar keseluruhan paparan antaramuka menjadi gelap.

Buka aplikasi GNOME Extensions, kemudian aktifkan ‘User Themes’.

Seterusnya, anda perlu log keluar dan log masuk semula untuk benar-benar mengaktifkan User Themes tersebut, atau boleh saja anda gunakan kekunci Alt + F2, dan masukkan ‘r’ lalu tekan Enter untuk memulai semula GNOME Shell.

Setelah itu, anda perlu buka aplikasi GNOME Tweaks, hala ke Appearance – Shell – pilih ‘Yaru Dark’ dari senarai yang ada.

Selesai. Sekarang paparan antaramuka GNOME Shell sudah pun gelap sepenuhnya. Anda tidak perlu berasa rimas lagi dengan paparan yang tidak seragam.

Sekurang-kurangnya, dari aplikasi membawa kepada UI, semuanya sudah pun gelap, walaupun bukan ‘pitch black’ seperti yang dimahukan sesetengah orang.

Apa pendapat anda? Adakah anda pengguna tema gelap ini?
Diharapkan agar artikel ini memberikan manfaat kepada anda terutamanya yang bercadang hendak gunakan Ubuntu 20.04 sehingga tamat sokongan terhadapnya.

Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

Cara ‘Boost’/Stabilkan Signal Rangkaian Bermasalah Untuk Melajukan Internet

Kebiasaannya, bila tempat/kawasan anda ADA rangkaian 4G tetapi lemah (1 bar), smartphone akan ‘turunkan’ kualiti rangkaian kepada 3G. Apabila ini terjadi, kelajuan internet akan menjadi sangat perlahan,...

Ulasan Tribit XFree Go: Fon Kepala Bluetooth Bajet Yang Memuaskan Telinga

Saya bukan jenis yang begitu berminat sekali dengan produk Bluetooth, kerana pada hemat saya, teknologi yang ada sekarang masih belum cukup mantap untuk menandingi...

TaoTronics SoundLiberty 53 Pro : Dual Driver Bajet!

Tidak mahu ketinggalan dengan trend TWS yang semakin rancak, TaoTronics kini hadir dengan kemaskini pada TWS kategori bajet mereka. TaoTronics SoundLiberty 053 Pro adalah...

Penjejak Moden Di Internet: Realiti Hidup Dalam Rangkaian Dipantau Orang

  Tahukah anda, modern trackers atau 'penjejak moden' dalam internet ini tidak perlu tahu alamat IP sebenar anda untuk menjejak anda? Dengan penjejak, Facebook (contohnya) boleh...

Artikel Berkaitan

%d bloggers like this: