More

  Apa Itu Kebocoran IP WebRTC, Dan Cara Mencegahnya

  Kebocoran IP ialah satu perkara yang kita hendak elakkan apabila sedang menggunakan VPN. Tiada guna VPN terpasang dan aktif sedangkan alamat IP kita terdedah kepada pihak yang memantau.

  Ada beberapa jenis kebocoran IP, dan antara yang popular ialah kebocoran DNS serta WebRTC.

  Kebanyakan VPN moden ada ciri penyekat kebocoran DNS terbina dalaman. Ia dapat diaktifkan semudah menekat satu suis, atau sedia diaktifkan tanpa penglibatan pengguna.

  ‘RTC’ dalam WebRTC ialah singkatan dari Real-Time-Communication. WebRTC dan WebGL ialah dua jenis plugin yang sudah banyak digunakan pada berbagai pelayar web seperti Chrome dan Firefox. WebRTC memudahkan pengguna untuk membuat perbualan video dari pelayar tanpa perlu memasang perisian berasingan.

  Selain itu, WebGL juga meningkat dan mengaktifkan proses ‘rendering’ grafik 3D dalam pelayar web anda, yang membolehkan pecutan perkakasan diguna pakai jika komputer anda mempunyai kad grafik.

  Malangnya walaupun kedua plugin ini dicipta untuk memudahkan pengguna, ia juga seringkali menjadi menyebab berlakunya kebocoran alamat IP.

  Bagaimana mencegah dari kebocoran?

  Untuk Firefox:

  1. Taipkan about:config pada bar URL.
  2. Seterusnya klik sahaja pada butang “Accept the Risk and Continue”.
  3. Pada baru ‘Search preference name’, taip media.peerconnection.enabled.
  4. Klik dua kali pada nama tersebut untuk mengubah statusnya dari ‘true’ kepada ‘false’.
  5. Anda boleh tutup tab itu dan layari https://webbrowsertools.com/test-webrtc-leak/ untuk memeriksa sama ada masih berlaku kebocoran atau tidak.

  Untuk Chrome: Anda boleh cegah semudah memasang extension ini: WebRTC Control.

  *Pelayar web lain yang berasaskan Chrome boleh guna cara yang sama.

  Jika anda ingin menggunakan VPN yang dapat menyembunyikan alamat IP anda tanpa perlu memikirkan sudut teknikal yang terperinci, anda boleh langgan Surfshark untuk keamanan minda. Surfshark sudah terbukti kukuh dari segi sekuriti dan ciri privasinya.

  Anda boleh rujuk ulasan lama kami mengenai Surfshark di sini: Ulasan Surfshark VPN.

  Disebabkan Surfshark sudah mendapat beberapa penambahbaikan dan pembaharuan, mungkin kami perlu membuat ‘ulasan semula’ dan mendedahkan beberapa ciri baharu serta yang dipertingkatkan.

  Arya Putrahttps://omghackers.com/
  A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: