More

  Android Lockbox: Google Memantau Penggunaan Aplikasi Pihak Ketiga

  Untung, dan dalam masa sama juga rugi guna peranti Huawei, atas dua sebab. Untung, kerana tiada GMS yang akan memantau pengguna dan menggunakan kuasa bateri, kerana digantikan dengan HMS. Rugi pula, kerana digantikan dengan HMS. HMS masih baru bertapak dan perlukan sedikit lebih masa bagi menjadi servis yang lengkap.

  Maklum saja, mudah kerja bila kita dapat kendalikan dan berurusan dengan aplikasi rasmi Google. Tetapi kemudahan itu semestinya ada harga yang perlu dibayar.

  Dari sumber, dilaporkan bahawa Google mempunyai program dalaman yang membenarkan pekerjanya mengakses perincian informasi mengenai bagaimana cara pengguna Android berinteraksi dengan aplikasi pihak ketiga serta servis-servis lain dalam telefon pintar mereka.

  Program dalaman dikenali sebagai ‘Android Lockbox’ itu ialah sebahagian dari Google Mobile Services atau GMS.

  Ia boleh menjejak/merekod kekerapan pengguna melancarkan aplikasi lain selain dari aplikasi Google sendiri, berapa lama ia digunakan, dan bagaimana aplikasi itu diguna berdasar kepada negara.

  Juga, Google mempunyai pasukan ‘Magic Eye’, yang bertanggungjawab untuk menjejak penggunaan aplikasi sendiri dan membandingkan data diperoleh dengan data dari Lockbox.

  Seterusnya, maklumat tersebut akan dibentangkan kepada pegawai Google. Dipercayai hasil dari informasi itulah yang digunakan untuk membuat ciri baharu pada YouTube iaitu Shorts, sebagai satu bentuk jawab balas kepada TikTok.

  Tetapan ini boleh ditutup melalui Google – tekan pada tiga titik di atas sebelah kanan, dan tutup butang untuk ‘Usage & diagnostics’.

  Dari: 9to5Google, TechRadar.
  Via: The Information.

  Arya Putrahttps://omghackers.com/
  A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: