More

  Aman Shah Dibidas Polis Bukit Aman: ‘Bekas Penggodam’ 1 Sen ‘Menipu’

  Sumber : Utusan Malaysia

  PETALING JAYA: Dakwaan bekas penggodam dan pakar teknologi maklumat, Aman Shah Ahmad tentang keselamatan sistem perbankan negara disifatkan sebagai satu rumusan yang tidak berasas serta tidak tepat.

  Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Zainuddin Yaacob berkata, bekas penggodam itu bukanlah pihak berkuasa atau seseorang yang mempunyai kredibiliti untuk menilai sistem perbankan negara.

  “Dakwaan itu tidak melambangkan ketepatan dan ia satu rumusan yang tidak sepatutnya keluar daripada dia (Aman Shah) kerana dia hanya seorang pegawai bank biasa sahaja pada tahun 90-an.”

  “Saya tidak pasti seramai mana yang mempercayai apa yang dia katakan kerana dia bukan orang yang sepatutnya mengeluarkan kenyataan sebegitu,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia hari ini.

  Dalam wawancara eksklusif dengan Mingguan Malaysia pada 20 Disember tahun lalu, Aman Shah, 54, mendakwa terdapat kelompongan struktur keselamatan bank termasuk tindakan menjimatkan kos dengan menggunakan perisian (software) serta program bersifat terbuka (open source) yang memberi risiko kepada institusi kewangan digodam.

  *Petikan dari Utusan Malaysia.

  **Gambar muka depan sebagai hiasan artikel.


  Terus? Mau bilang apa lagi.

  Datuk Zainuddin sudah berbicara, tinggal pentaksub saja yang tak dapat terima kenyataan kerana dah terlalu lama dibuai cerita tahyul dari beliau.

  Kami dah banyak kali pesan, dah banyak kali keluarkan fakta, tapi sesetengah pihak masih nak berdalih, masih nak bidas.

  Sampai bila nak kena tipu? Oh ya, dah tentulah sampai lancarnya buku itu. Kan.

  Dia memang bukan ‘penggodam’, apatah lagi ‘bekas’ penggodam.

  Penggodam juga, tak meninggalkan ‘bekas’.
  If you know, you know.

  Arya Putrahttps://omghackers.com/
  A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  2 KOMEN

  Subscribe
  Notify of
  guest
  2 Comments
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  eskay

  aman shah ni kelakar orangnya. kah kah kah.
  dia kat dalam bukannya hack, dia merompak, beza istilah tu.
  kelompongan abah dia. hahaha

  2
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: