Adsense
Utama Ulasan Aplikasi VivaTV: Pengganti TeaTV Dan Alternatif Terbaik Terrarium TV

VivaTV: Pengganti TeaTV Dan Alternatif Terbaik Terrarium TV

0

Penafian: Kami tidak menggalakkan cetak rompak, malah kami menggalakkan pembaca agar sentiasa membeli atau membayar untuk menikmati kandungan video yang dilindungi Akta Hak Cipta. Artikel adalah sekadar ulasan umum. Sebarang penggunaan kandungan laman adalah diluar tanggungan pihak omghackers.com.

Pencarian terhadap alternatif kepada Terrarium TV nampaknya masih belum berakhir. Selagi belum ada yang dikatakan terbaik, selagi itulah peminat akan terus memasang yang baru, mencuba, dan mengganti hingga hati berasa puas.

Tetapi nampaknya mungkin pencarian boleh dihentikan. Satu aplikasi yang baru sahaja mempunyai rilisan tersendiri, hasil dari fork kepada aplikasi TeaTV mula menjadi buah mulut para peminat penstriman.

Ia adalah VivaTV, yang mana mempunyai paparan antaramuka sedikit berbeza dari aplikasi asal. TeaTV yang sebagaimana kita ketahui juga merupakan klon Terrarium TV, mempunyai UI yang tidak ubah seperti klonnya itu.

VivaTV mengambil pendekatan berbeza dan sedikit berani apabila pembangunnya mengubah bahagian hadapan UI agar kelihatan lebih profesional, namun masih mudah diingati.

Mari kita lihat dahulu tangkap layarnya.

Seperti yang dapat anda lihat, ia mempunyai tiga tab di bawah yang terbahagi kepada Discover, Watchlist, dan Search.

Discover adalah tempat di mana anda boleh lihat senarai filem dan drama yang sedang trending, atau baru selesai ditayang di pawagam.

Watchlist bahagian senarai filem dan drama yang anda telah masukkan ke dalam senarai main akan datang, dan Search, adalah butang untuk anda cari apa-apa yang anda mahu mainkan.

Di bahagian atas pula terdapat tiga butang iaitu Movies, TV Shows, dan HD Release.

HD Release tidak semestinya rilisan berkualiti rendah, sebaliknya ia seakan curated list bagi filem-filem yang baru dan ‘yang tak beberapa nak baru’, contohnya saya lihat di hujung senarai ada terselit dua filem tahun 2018 dan satu filem tahun 2017. Jangan tanya bagaimana mereka meletakkan ia di situ, saya pun tidak faham.

Di bahagian tepinya seperti biasa terdapat menu hamburger dan terselitnya beberapa pilihan beserta tetapan. Anda boleh periksa versi terbaru sekiranya ada dengan menggunakan butang Check Update.

Bahagian tetapannya pada saya adalah ‘stripped down version’ dari Terrarium TV. Banyak pilihan-pilihan yang telah dibuang, dan ada yang diganti baru. Tetapi yang pasti tidak ada yang tidak berguna kepada pengguna.

Jika mengikut kepada VivaTV, ia mengesyor kepada pengguna untuk memasang dan memakai TPlayer, kerana ia dapat mengurangkan iklan. Tetapi sepanjang yang saya telah cuba, rasanya lebih baik jika digunakan MX Player Pro sahaja berbanding TPlayer tersebut, kerana tidak pula berkurangnya iklan setelah dipasang dan digunakan.

Berikut adalah paparan iklan yang keluar dan juga tangkap layar TPlayer.

Berikut pula adalah tangkap layar MX Player Pro.

Jika anda terasa hendak mencuba VivaTV pada peranti Android anda, sama ada telefon mahupun Android Box, anda bolehlah muat turun fail apknya di pautan ini: VivaTV.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
wpDiscuz
0
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Exit mobile version