Adsense
Utama Ulasan Produk dan Gajet Ulasan Redmi Buds 3: TWS Bajet Dari Redmi

Ulasan Redmi Buds 3: TWS Bajet Dari Redmi

0

Redmi juga nampaknya ingin meluaskan lagi ekosistem produknya dengan melancarkan beberapa siri ‘Buds’. Redmi Buds 3 ialah salah satu daripada produk dalam siri tersebut, dan ia menggunakan reka bentuk ‘semi-in-ear’ yang menyerupai produk dari Apple.

Saya bukanlah peminat kepada reka bentuk ini, kerana seringkali ia tidak memenuhi kehendak saya yang lebih ke arah audio berbanding rupa luaran.

Sebelum kita meneliti lebih lanjut lagi, mari tonton dahulu segmen buka kota untuk Redmi Buds 3 ini.

Spesifikasi Ringkas

Earbuds ini menggunakan diafragma komposit gegelung bergerak bersaiz 12mm, SoC audio Bluetooth Qualcomm QCC3040, menyokong Bluetooth 5.2, menyokong penyahkodan aptX™ Adaptive HD, dan teknologi pengurangan bunyi bising ketika membuat panggilan suara (cVc).

Malangnya, saya tidak pasti model yang saya peroleh ini menggunakan SoC audio apa, kerana ia tidak mempunyai pilihan aptX – maka yang pastinya tiada chipset Qualcomm pada model di tangan saya.

Buktinya anda boleh lihat pada tangkap layar di bawah.

Apa yang anda dapat dalam kotak adalah ringkas sahaja. Seperti yang anda boleh tonton dalam video buka kotak itu, ada earbuds dan bekas pengecasnya, wayar pengecasan USB-C, buku/manual panduan pengguna.

Jika anda lihat kepada bekas pengecasannya, ia berbentuk petak yang dipenuhi bucu bulat/melengkung. Terdapat satu butang kecil yang boleh digunakan untuk reset.

Operasi

Dari segi pengalaman interaktif, Redmi Buds 3 menggunakan operasi sentuh, menyokong tiga mod: klik dua kali, klik tiga kali dan tekan lama.

Fungsi jeda/main ditetapkan kepada tekan lama, dan tekan lama juga menyokong membangunkan fungsi pembantu suara. Klik dua kali digunakan untuk penukaran lagu, akan tetapi saya tidak berjaya menggunakan fungsi klik tiga kali untuk menukar kadar kelantangan bunyi.

Tidak pasti apa ‘masalahnya’ dengan earbuds ini, mungkin saya mendapat yang kurang elok dan terlepas dari proses QC. Ya, ia turut menyokong ciri ekosistem interkoneksi MIUI, tetapi hanya setakat ‘itu’ sahaja – iaitu kemampuan untuk berhubung dengan telefon. Selain itu, tiada ciri tambahan melainkan pilihan untuk menyahaktif AAC atau tidak.

Panggilan Suara

Dari segi panggilan suara, Redmi Buds 3 mempunyai dua mikrofon kepekaan tinggi terbina dalaman beserta teknologi pengurangan hingar/bunyi bising panggilan suara Qualcomm (pembatalan gema dan bunyi bising). Ciri ini boleh mengurangkan bunyi persekitaran secara dinamik mengikut persekitaran sekeliling dan mengurangkan bunyi bising persekitaran ketika membuat panggilan suara dengan berkesan.

Bateri

Dari segi ketahanan kuasa bateri, tiada apa yang luar biasa kerana dijangka ia dapat digunakan sehingga 5 jam, manakala apabila digabungkan bersama bekas pengecasnya yang dapat diguna sebanyak 4 kali, maka jumlah keseluruhan ketahanan kuasa bateri ialah 20 jam.

Ini ialah ‘tawaran’ biasa yang boleh didapati pada kebanyakan TWS ketika ini.

Spesifikasi/kapasiti bateri: 35mAh.
Kapasiti bekas pengecas: 310mAh.

Kualiti Audio

Seperti yang telah saya nyatakan di atas, Redmi Buds 3 menggunakan reka bentuk ‘semi-in-ear’. Pada sesetengah orang, reka bentuk ini selesa untuk dipakai. Terdapat pengesan inframerah dalaman yang boleh mengaktifkan fungsi pengesanan pemakaian. Ia akan menjeda lagu apabila earbuds ditanggalkan dari telinga, dan memainkan semula lagu secara automatik apabila ia dipakai semula.

Untuk diri saya sendiri, ini ialah reka bentuk yang saya paling kurang gemari. Kebiasaannya, audio dihasilkan oleh earbuds dengan reka bentuk ini agak menghampakan, dan Redmi Buds 3 tidak terkecuali.

Jadi, bagaimana kualiti audionya?

Benar, harganya tidaklah terlalu mahal, tetapi untuk julat harga bawah RM200, ada banyak lagi TWS lain yang mampu memberi kepuasan dari segi kualiti audio.

Pun begitu, sekiranya anda hanya sekadar inginkan sebuah TWS yang mampu memberikan anda ‘bunyi’, maka Redmi Buds 3 tidak akan menghampakan anda. Penalaan Redmi Buds 3 dibuat seakan berhati-hati, kerana bassnya tidak begitu ketara, dan dalam masa yang sama frekuensi lain dinaikkan sekadarnya.

Saya mendengar lagu Eminem – Venom (Remix), dan lagu ini kedengaran sama seperti yang saya jangkakan – ia didengari agak ‘kosong’, dan kurang ‘kedalaman’ (depth). Jelasnya, TWS ini tidak mampu mengendalikan lagu yang jauh lebih kompleks lagi.

Ini belum lagi menyentuh mengenai kadar kekuatan kelantangan. Ia mencukupi untuk tetapan perkakasan dan kemampuan Redmi Buds 3, tetapi disebabkan ia mengadaptasi reka bentuk semi-in-ear, sebaik sahaja ia semakin menggelungsur keluar dari telinga, bunyinya akan semakin kurang dan mendap.

Konklusi

Jadi, untuk siapa sebenarnya Redmi Buds 3 ini?

TWS ini sesuai jika anda peminat reka bentuk AirPods. Itulah hakikatnya.

Tidak lupa juga jika anda inginkan TWS berserta bekas pengecas yang apabila digunakan bersama, ia masih lagi berdimensi kecil – sesuai untuk dibawa tanpa terasa beban yang berat.

Manakala sekiranya anda mahu earbuds yang mampu melekap dalam telinga dengan baik, memberikan kualiti audio lebih memuaskan, dan menawarkan penyahkodan aptX, ada TWS yang lebih elok untuk dibeli di luar sana.

Pembelian bolehlah dibuat di: Shopee.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
wpDiscuz
0
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Exit mobile version