AMP Ads
Mobile Ads
Home Berita Telefon Dengan Mikroskop! OPPO Find X3 Pro

Telefon Dengan Mikroskop! OPPO Find X3 Pro

0
Mobile Ads

OPPO baru sahaja melancarkan telefon pintar kelas perdana mereka, OPPO Find X3 Pro. Sekali lagi, OPPO membawakan tema baru dengan peranti siri Find X mereka. Berbeza dengan Find X2 Pro yang membawakan kebolehan Zoom yang mengagumkan, ciri ini tidak ada pada Find X3 Pro.

OPPO Find X3 Pro hadir dengan 3 lensa kamera. 50MP kamera utama dengan OIS, 50MP kamera ultra lebar, 13MP kamera telefoto dan bintang utama kita, 3MP kamera ‘mikro’. Dengan 2 lensa 50MP, OPPO Find X3 Pro seolah-oleh mempunyai 2 kamera utama.

Banyak perkara yang ingin dibawa OPPO menerusi peranti perdana baru mereka ini seperti keupayaan tinggi kamera dan skrin mereka menghasilkan 1 bilion warna, kebolehan kamera yang boleh merakamkan gambar dalam 10-bit, rakaman gambar dan video dalam format RawPlus, dan banyak lagi kemampuan AI dalam perisian kamera yang ditambah dan dipertingkatkan.

Dalam banyak ciri-ciri kamera yang didatangkan bersama OPPO Find X3 Pro ini, ini kali pertama kita melihat kamera mikro, satu naik taraf dan pelaksanaan yang tepat untuk sebuah kamera yang dikhususkan untuk mengambil objek kecil dan dekat. Walau bersaiz 3MP, bukan yang terbesar di pasaran, tetapi hasilnya setakat ini di ulasan video YouTube sangat mengagumkan!

Lebih baik lagi, kamera mikro ini dilengkapi dengan cincin lampu LED nya sendiri di sekeliling kaca lensa kameranya. Sangat tepat dan masuk akal untuk membina ciri ini untuk lensa mikro ini kerana ketika mengambil gambar dengan sangat dekat, selalunya LED untuk lampu flash akan tertutup. Dengan cincin lampu LED di sekeliling kaca Lensa mikro, gambar yang diambil dengan dekat akan kelihatan lebih jelas, sama seperti mekanisme pada mikroskop.

Setelah bertahun kita dimomokkan dengan kamera makro pada telefon pintar, OPPO akhirnya berjaya menghasilkan satu produk yang benar-benar menepati apa yang diiklankan. Masih tidak dapat dipastikan sama ada kamera mikro ini benar ataupun hanya sekadar gimik, tapi setakat ini, semua ulasan produk menunjukkan hasil positif yang konsisten. Saya masih menunggu masa ciptaan ini akan jadi standard industri setiap kali pengeluar telefon meletakkan “kamera makro” pada katalog telefon mereka.

Mobile Ads

Apa pendapat anda?Cancel reply

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
wpDiscuz
0
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Exit mobile version