Adsense
Utama Berita Tanah Maya Dalam Dunia Metaverse Dijual Pada Harga Melebihi 2 Juta

Tanah Maya Dalam Dunia Metaverse Dijual Pada Harga Melebihi 2 Juta

0

Beberapa syarikat sedang bekerjasama untuk mencipta metaverse, iaitu sebuah ruang maya di mana pengguna boleh berinteraksi seperti dalam kehidupan sebenar: bersosial, menjalankan perniagaan, pergi ke acara tertentu, dan sebagainya lagi.

Di Decentraland, salah satu platform realiti maya, terdapat 90,601 ‘bungkusan’ tanah maya, salah satu daripadanya baru sahaja dijual dengan harga 618 ribu MANA, sejenis mata wang kripto yang nilainya sekitar 4 dolar. Ini bererti, sebidang tanah maya berharga sekitar USD 2 juta 428 ribu 740 sen.

Pembelinya ialah Tokens.com, dan tanah yang mereka perolehi terletak di ‘Fashion Street’ – sebuah kawasan yang akan berfungsi untuk mempersembahkan acara fesyen maya dan menjual pakaian untuk avatar. Pada bulan Jun, satu lagi bungkusan dijual dengan nilai yang lebih tinggi di mana satu pusat beli-belah maya akan dibina.

Keputusan ini adalah satu bentuk pelaburan dan pertaruhan bahawa metaverses akan menjadi sebahagian daripada kebiasaan kita, walaupun kita tidak akan menggunakannya hari ini.

Mata wang kripto, walaupun tidak menjadi nilai harta yang paling stabil, telah berkembang dengan pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. MANA, yang digunakan dalam metaverse Decenterland, telah mencapai nilai tertinggi sejak ia dicipta apabila Meta mengumumkan Metaversenya.

Decentraland ialah satu-satunya metaverse di mana ruangnya akan 100% dimiliki oleh pengguna. Mereka boleh membelinya, mengubahnya dan menyewakannya. Tiada had untuk apa yang anda boleh lakukan dengan tanah yang anda perolehi.

Di sini saya juga berharap agar para agawamawan dan mufti di negara kita, sudah boleh mula berbincang mengenai hartanah maya ini. Apakah ia boleh difaraidkan, diwariskan, atau didagangkan kepada pengguna lain – ini adalah sesuatu yang menarik untuk kita ketahui.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
wpDiscuz
0
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Exit mobile version