Pengguna Android, Buang 11 Aplikasi Ini Sekarang!

Google Play Store baru sahaja membuang beberapa aplikasi popular daripada gedung aplikasi mereka. Aplikasi tersebut adalah:

1. Speed Camera Radar (link)


2. Al-Moazin Lite (Prayer Times) (link)


3. Wi-Fi Mouse (remote control PC) (link)


4. QR & Barcode Scanner (developed by AppSource Hub) (link)


5. Qibla Compass – Ramadan 2022 (link)


6. Simple weather & clock widget (developed by Difer) (link)


7. Handcent Next SMS-Text with MMS (link)


8. Smart Kit 360 (link)


9. Al Quran MP3 – 50 Reciters & Translation Audio (link)


10. Full Quran MP3 – 50+ Languages & Translation Audio (link)


11. Audiosdroid Audio Studio DAW (link)

Aplikasi ini dikesan mempunyai kod hasad dan meminta kebenaran yang terlalu banyak seperti kebenaran membaca teks dan sms, membaca fail telefon, emel, malahan meminta lokasi tepat pengguna!

Lebih mencurigakan, kebanyakan aplikasi ini terikat dengan sebuah syarikat berisiko atas nama Measurement Systems yang disyaki didana oleh syarikat gergasi untuk melombong data dan lokasi pengguna.

Seperti dilihat dalam senarai, aplikasi hasad biasanya pandai menggunakan peluang semasa dan wujud dalam bentuk aplikasi ringkas. Tambahan pula musim pandemik dan Ramadhan ini, maka aplikasi seperti pengimbas kod QR dan takwim Ramadhan sedang meningkat popular.

Aplikasi yang disenaraikan di atas telahpun dimasukkan semula ke dalam Google Play Store dan Google menjamin aplikasi ini telah “bersih”. Namun begitu, adalah dinasihatkan supaya pengguna tidak mempercayai lagi aplikasi ini.

Sumber: AppCensus

#OMGHNews #Android #Google #PlayStore #Malware #Exploit

Murung Mohowongso
Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x