Adsense
Utama Pilihan OMG Artikel Membuat Shortcut untuk Mengunci Komputer Anda

Membuat Shortcut untuk Mengunci Komputer Anda

0

Meninggalkan komputer anda secara terburu-buru tetapi anda tidak mahu log off? Anda boleh klik dua kali shortcut pada desktop anda dengan cepat untuk mengunci keyboard dan skrin tanpa menggunakan CTRL + ALT + DEL atau screen saver. Untuk membuat shortcut tersebut pada desktop anda caranya sangat mudah:

1. Klik kanan mouse anda >> arahkan ke new >> kemudian klik Shortcut.

2. Create Shortcut Wizard akan terbuka. Pada kotak teks, taip berikut: rundll32.exe user32.dll, LockWorkStation Klik Next. Masukkan nama untuk jalan pintas. Anda boleh menyebutnya “Lock Workstation” atau memilih nama yang anda suka. Klik Finish. Anda juga boleh menukar ikon shortcut (kegemaran peribadi saya adalah ikon di shell32.dll).

3. Untuk menukar icon: Klik kanan shortcut dan kemudian pilih Properties. Klik tab Shortcut, kemudian klik butang Change Icon. Dalam Carilah ikon dalam kotak teks jumlah gambar, taip: shell32.dll. Klik OK. Pilih salah satu ikon dari senarai, kemudian klik OK Anda juga boleh memberikan sebuah keystroke pintas seperti CTRL + ALT + L. Hal ini akan menyelamatkan anda hanya satu keystroke dari perintah normal, tapi lebih selesa.

Exit mobile version