Adsense
Utama Pilihan OMG Artikel Mari Teliti Bersama Polisi Baharu WhatsApp

Mari Teliti Bersama Polisi Baharu WhatsApp

0

Penelitian Polisi Baharu WhatsApp

Setelah menelaah dan meneliti polisi tersebut, berikut ialah apa yang dapat saya simpulkan:

Kumpulan informasi/maklumat pertama yang diambil oleh WhatsApp adalah maklumat penggunaan dan log informasi pengguna.

Antara kelompongan pada dasar privasi WhatsApp adalah di bawah penggunaan ‘Businesses on WhatsApp’.

Di bahagian ini, WhatsApp menyebutkan bahawa jika anda menggunakan WhatsApp untuk berinteraksi dengan perniagaan apa pun, perniagaan tersebut mungkin akan berhubung atau berinteraksi dengan pihak ketiga termasuk Facebook untuk menguruskan komunikasi anda.

Dalam senario ini, WhatsApp tidak bertanggungjawab terhadap maklumat yang anda kongsi dengan perniagaan tersebut. Data dapat dibaca, dikumpulkan atau diproses oleh pihak ketiga, demikian menurut polisi mereka.

Ini bermaksud bahawa WhatsApp mengumpulkan maklumat mengenai cara anda menggunakan WhatsApp, bagaimana anda berinteraksi dengan kenalan peribadi berbanding akaun perniagaan;

Serta MASA, kekerapan dan jangka masa apa yang anda lakukan di aplikasi itu.

Pada dasarnya, WhatsApp mengetahui berapa banyak masa yang anda habiskan untuk panggilan suara, panggilan video, atau melihat status pengguna lain.

Selain itu, WhatsApp juga mengatakan bahawa mereka mengumpul maklumat mengenai nama kumpulan anda, keterangan kumpulan dan gambar yang anda gunakan pada kumpulan tersebut.

Mereka mungkin tidak dapat melihat mesej kumpulan anda, tetapi mereka dapat mengetahui dari mana asal kumpulan itu melalui nama dan keterangan jika mereka mahu.

Kumpulan maklumat seterusnya adalah mengenai peranti anda dan sambungan yang anda gunakan pada telefon pintar.

WhatsApp dapat mengakses maklumat mengenai;

Spesifikasi perkakasan peranti anda, tahap bateri, juga pengendali mudah alih atau penyedia internet yang anda gunakan di telefon.

Maklumat ketiga yang signifikan dikumpulkan secara automatik oleh WhatsApp adalah maklumat lokasi anda.

WhatsApp mengatakan bahawa mereka hanya menggunakan maklumat lokasi yang tepat jika pengguna mengaktifkan fungsi ini.

Namun, WhatsApp juga mengatakan jika pengguna tidak menggunakan fungsi lokasi pada peranti, mereka masih menggunakan alamat IP telefon beserta maklumat lain untuk mengesan lokasi anda secara ‘umum’.

Ini juga bererti bahasa mereka dapat menentukan lokasi anda jika mereka mahu tanpa persetujuan anda.

Oleh itu, jika anda berurusan dengan perniagaan di WhatsApp, apa sahaja yang anda kongsi boleh diakses dan digunakan sekiranya dasar pihak ketiga membenarkan perkara yang sama. Anda perlu menghubungi pihak ketiga yang terlibat untuk mengetahui sama ada maklumat yang anda kongsi dilindungi atau tidak.

Perkongsian Data Dengan Facebook

WhatsApp berkongsi nombor telefon anda, data transaksi untuk pembayaran, perincian peranti dan maklumat yang disebutkan di atas dengan syarikat Facebook.

WhatsApp mengatakan bahawa setiap maklumat yang diperoleh dan dihantar kepada anda dapat dikongsi dengan Facebook. Sudah tentu, ini semua dikongsi dengan tujuan untuk membantu meningkatkan dan menyokong perkhidmatan.

Walau bagaimanapun, terdapat subseksyen di bahagian dasar ini yang mengatakan bahawa maklumat yang dikumpulkan oleh WhatsApp boleh digunakan untuk membuat ‘cadangan yang diperibadikan’ kepada rakan, kumpulan, atau kandungan dan menunjukkan tawaran dan iklan berkaitan di seluruh produk Facebook.

Ini menimbulkan pertanyaan bahawa jika semua mesej dan media yang anda kongsi dienkripsi dan tidak dapat dibaca, bagaimana WhatsApp dapat menawarkan ‘cadangan/iklan yang diperibadikan’?

Terdapat satu baris ‘aneh’ lagi dalam dasar privasi yang berbunyi,

“Sebenarnya, Facebook tidak akan menggunakan mesej WhatsApp anda untuk tujuan lain selain untuk membantu kami dalam mengendalikan dan menyediakan Perkhidmatan kami.”

Jadi dengan ini, jelas bahawa Facebook mendapat akses ke mesej yang dienkripsi di WhatsApp, walaupun ia ditekankan diguna pakai untuk membantu menyediakan perkhidmatan WhatsApp.

WhatsApp mengumpul maklumat, dan bagaimana ia menggunakan maklumat tersebut mempunyai banyak percanggahan dalam dasar privasi syarikat.

Di satu pihak, WhatsApp mengatakan ia tidak berkongsi maklumat dengan Facebook, tetapi juga mengatakan Facebook dapat mengakses mesej untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan.

WhatsApp perlu menjelaskan kelemahan ini dalam dasarnya dan bukannya mengeluarkan kenyataan yang kurang jelas di media massa. Namun melalui dasar privasi, jelas bahawa WhatsApp sememangnya berkongsi sebilangan besar maklumat pengguna kepada pihak ketiga.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
wpDiscuz
0
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Exit mobile version