Jangkaan Pertumbuhan Tinggi Menjana Pelaburan Keselamatan Rangkaian oleh
AMP Ads
Mobile Ads
Home Berita Siaran Akhbar Jangkaan Pertumbuhan Tinggi Menjana Pelaburan Keselamatan Rangkaian oleh Penyedia Perkhidmatan Komunikasi Seluruh...

Jangkaan Pertumbuhan Tinggi Menjana Pelaburan Keselamatan Rangkaian oleh Penyedia Perkhidmatan Komunikasi Seluruh Dunia

0
Mobile Ads

 A10 Networks hari ini menerbitkan penyelidikan, bertajuk Penyedia Perkhidmatan Komunikasi Global: Pertumbuhan Pasaran Pelaburan Keselamatan Bahan Api , meneroka bagaimana penyedia perkhidmatan komunikasi (CSP) di seluruh dunia berkembang apabila mereka mengembangkan perkhidmatan dan infrastruktur sebagai tindak balas kepada perubahan permintaan pelanggan dan evolusi teknologi .

Kajian yang dijalankan oleh organisasi penyelidikan bebas Opinion Matters di kalangan 2,750 profesional IT CSP kanan di 11 wilayah*, mendapati jangkaan hampir universal terhadap pertumbuhan trafik rangkaian yang teguh, dengan 66% percaya ia akan melonjak 50-100% pada 2-3 akan datang tahun. Ini mendorong pelbagai aktiviti termasuk pelaburan keselamatan rangkaian, mengembangkan infrastruktur untuk memenuhi keperluan komuniti yang kurang mendapat perkhidmatan, dan mempelbagaikan ke dalam pasaran dan perkhidmatan baharu.

Kajian itu juga meneroka bagaimana CSP dipengaruhi oleh trend pasaran utama seperti penggunaan awan pelanggan dan peralihan IPv6. Walaupun kebanyakan telah melihat manfaat positif di sekitar awan, peralihan dari IPv4 ke IPv6 berjalan dengan kurang lancar.

Mengulas mengenai penemuan penyelidikan, Anthony Webb, naib presiden A10 International, berkata: “Walaupun ketidaktentuan ekonomi, ketersambungan digital sangat penting kepada daya tahan dan pemulihan sehingga CSP menjangkakan pertumbuhan kukuh yang dilihat dalam beberapa tahun kebelakangan ini akan berterusan. Ini mewujudkan keperluan mendesak dan keyakinan di kalangan CSP untuk melaksanakan projek pelaburan infrastruktur dan teknologi utama. Semasa mereka berbuat demikian, penyelidikan kami menunjukkan mereka semakin canggih dalam cara mereka mendekati keselamatan rangkaian, tetapi cabaran kekal dengan peralihan IPv6.”

Penyedia sedang Berusaha untuk Menutup Jurang Digital

Bidang pelaburan utama untuk CSP tertumpu pada meluaskan rangkaian mereka untuk menjangkau komuniti yang tidak diberi perkhidmatan atau kurang diberi perkhidmatan. Menyediakan sambungan yang selamat dan boleh dipercayai ke kawasan yang sukar dijangkau atau sebelum ini tidak berdaya maju secara ekonomi adalah penting untuk mengurangkan ketidaksamaan. Oleh itu, adalah positif bahawa 69% daripada responden mengembangkan rangkaian mereka kepada komuniti yang tidak diberi perkhidmatan/kurang diberi perkhidmatan. Antaranya, separuh menjangka untuk mencapai peningkatan lebih daripada 10% pada asas pelanggan semasa mereka dan 19% berkembang untuk peningkatan lebih daripada 50%.

Selain itu, 31% daripada responden – yang majoritinya daripada CSP yang lebih besar – berkata mereka merancang untuk membina pusat data tambahan dan berkembang untuk menyediakan kapasiti tambahan untuk penyedia perkhidmatan lain.

Strategi Keselamatan Rangkaian Menjadi Lebih Canggih dan Pelbagai

Semasa CSP merancang projek pembesaran ini, terdapat tanda-tanda bahawa mereka mengambil pendekatan yang lebih meluas terhadap keselamatan. Apabila A10 Networks menjalankan kajian serupa pada tahun 2021, pelaburan keselamatan sangat tertumpu pada peningkatan tembok api. Kini, walaupun peningkatan tembok api dan perkakas masih penting, CSP juga tertumpu pada komponen pertahanan keselamatan rangkaian yang lebih luas.

Pengesanan dan pemantauan DDoS adalah keutamaan untuk 27%, manakala 26% melabur dalam perkhidmatan perlindungan perisian tebusan dan perisian hasad. Peratusan yang sama sedang mencari untuk mengautomasikan dasar keselamatan dan untuk memudahkan serta menyepadukan penyelesaian titik yang berbeza.

Anthony Webb menambah: “Ketika CSP bersedia untuk pertumbuhan, meningkatkan pendekatan mereka terhadap keselamatan dan pematuhan menjadi semakin kritikal untuk menyampaikan perkhidmatan berkualiti tinggi kepada pelanggan sambil memastikan kecekapan sumber pada masa yang sama. Kami melihat minat yang semakin meningkat dalam penyelesaian yang membolehkan penyedia menskalakan sistem warisan dengan cepat tanpa menjejaskan keselamatan. Ini termasuk AI, pembelajaran mesin dan penyelesaian automasi yang mengangkat beban pengurusan dan memberikan kawalan penuh ke atas rangkaian. Bagi pembekal yang semakin berkembang, ini menawarkan ketenangan fikiran kerana tahap ancaman meningkat mengikut kadar saiz rangkaian. Ia juga menyediakan keterlihatan dan jaminan yang diperlukan untuk memenuhi keperluan kawal selia, yang kajian kami mendapati sebagai pemacu kedua paling biasa untuk pelaburan dalam keselamatan rangkaian.”

Migrasi Awan Perusahaan Mempunyai Impak Positif pada CSP

Memandangkan pelanggan terus berhijrah ke awan, CSP kini boleh menilai kesan ini terhadap perniagaan mereka. Untuk hampir dua pertiga (63%) ia telah positif. Antaranya, satu perempat telah menyaksikan pertumbuhan hasil langsung, satu daripada lima telah berkembang untuk menawarkan perkhidmatan awan awam dan pusat data terurus, dan 19% telah membezakan perkhidmatan mereka dan meningkatkan kaitannya kepada pelanggan. Hanya 16% daripada responden berkata mereka telah kehilangan hasil kerana peralihan awan.

Perkhidmatan awan juga mempengaruhi keputusan pembelian CSP. Faktor perkhidmatan asli awan ialah kriteria pembelian teratas untuk peralatan rangkaian baharu, manakala penyepaduan dengan rangkaian dan sistem sedia ada juga berada dalam senarai teratas.

Peralihan IPv6 Kekal Cabaran Berterusan

Permintaan yang semakin meningkat akan memberi tekanan yang semakin meningkat kepada CSP untuk mengatasi kekurangan alamat IPv4 dengan menukar kepada IPv6. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa hanya 30% menjangka akan berjaya mencapai ini dalam tempoh dua hingga tiga tahun akan datang. Sebaliknya, lebih daripada satu pertiga menggunakan strategi mengurus kumpulan IPv4 mereka dengan teliti dan beralih secara beransur-ansur kepada IPv6 dan 34% menyasarkan untuk menjalankan kedua-duanya secara selari.

Pendekatan berhati-hati ini mungkin melihat penyedia bergelut dalam jangka pendek kerana alamat IPv4 semakin sukar diperoleh.

Peluang Besar Melalui Peningkatan Globalisasi dan Pertumbuhan Permintaan 

A10 Networks : Laporan Pelaburan Keselamatan Bahan Api Pertumbuhan Pasaran menunjukkan bahawa CSP berada pada tahap yang penting kerana mereka berhasrat untuk memanfaatkan permintaan dan merebut peluang untuk mengembangkan dan mempelbagaikan perniagaan mereka. Mereka percaya bahawa globalisasi, menawarkan perkhidmatan baharu seperti penyental awan DDoS, dan pertumbuhan permintaan am adalah tiga peluang terbesar. Untuk merealisasikan potensi penuh mereka, penyedia perkhidmatan perlu mempertingkatkan dan melindungi rangkaian mereka supaya infrastruktur yang mereka sediakan adalah selamat dan sangat tersedia.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut termasuk analisis variasi antara negara dan wilayah individu yang ditinjau, muat turun laporan penuh di sini: [https://a10networks.com/resources/reports/global-communication-service-providers-market-growth-fuels-security-investments /]

Mobile Ads

Apa pendapat anda?Cancel reply

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
wpDiscuz
0
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Exit mobile version