Firmware OxygenOS Open Beta Memberi Petunjuk, Skrin Takuk OnePlus 6

Abaikan gambar ini. hahaha

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Bertemu lagi kita dalam artikel mengenai produk OnePlus. Benci atau suka, tahun ini merupakan tahun skrin takuk. Ampa pun dah tahu brand lain berlumba² untuk mengikuti jejak iPhone X.

OnePlus juga tidak mahu ketinggalan dengan khabar angin mengatakan OnePlus 6 bakal keluar dengan 19:9 skrin takuk, dan OnePlus 6T bakal keluar dengan fingerprint sensor bawah skrin.

Baru² ini, OnePlus telah melepaskan binaan Android 8.1 Oreo pertama dalam OxygenOS, siaran Beta iaitu Open Beta 6 untuk OnePlus 5 dan Open Beta 4 untuk OnePlus 5T. Dalam firmware tersebut, terdapat satu nama peranti iaitu “Enchilada.” Nama tersebut berada dalam kedudukan sama dalam barisan kod firmware nama peranti OnePlus yang lain.

Ini nama peranti OnePlus yang sedia ada. Antaranya :

  • OnePlus One = bacon
  • OnePlus 2 = oneplus2
  • OnePlus X = onyx
  • OnePlus 3/3T = oneplus3
  • OnePlus 5 = cheeseburger
  • OnePlus 5T = dumpling

Dalam apk Settings pada OxygenOS Open Beta yang terkini, terdapat code-name nama “enchilada” yang satu barisan kod dengan “cheeseburger” dan “dumpling.” Ini mengesahkan kemungkinan besar nama nama “enchilada” tu merujuk peranti OnePlus akan datang, iaitu OnePlus 6.

Kredit gambar : XDA

Fail firmware OxygenOS Open Beta 4 pada OnePlus 5T mendedahkan OnePlus 6 mempunyai paparan takuk dan barisan kod “screendecor_up_img_enchilada_1” boleh didapati dalam firmware tersebut. Kemungkinan besar digunakan sebagai overlay untuk menguji aplikasi oleh jurutera OnePlus di mana prototaip OnePlus 6 masih dalam ujian.

Kredit gambar : XDA

Overlay sebegini juga dijumpai dalam fail firmware Huawei P20. Meskipun ini bukan bukti yang kukuh yang kemungkinan besar peranti flagship OnePlus akan datang mempunyai skrin paparan takuk, tapi hasil keputusan yang diperolehi membuatkan lagi orang ramai percaya dengan gambar tiris yang lalu.

Ini gambar yang tiris yang lalu.

Ini skrin paparan yang dikatakan OnePlus 6 yang pakai Android 8.1 Oreo. Kredit gambar : ITHome
Kamera belakang tak la lawa macam Samsung Galaxy S9+, fingerprint pun comel bawah flashlight. Kredit gambar : ITHome

Jadi apa pendapat ampa? Suka atau tidak? Jangan kutuk-kutuk, akhirnya pakai juga. xD

Nah, gambar Beef Enchilada.
Amir Hussaini
Amir Hussaini
Bio? Biarlah rahsia. ( ◡‿◡ *)

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x