Cara Pemasangan Chrome OS Flex Pada Peranti Windows Atau Mac
AMP Ads
Mobile Ads
Home Tips Dan Tutorial Cara Pemasangan Chrome OS Flex Pada Peranti Windows Atau Mac

Cara Pemasangan Chrome OS Flex Pada Peranti Windows Atau Mac

0
Mobile Ads

Disebabkan ramai juga yang meminta, maka saya kongsi sedikit bagaimana cara untuk memasang Chrome OS Flex.

Suka untuk saya ingatkan, Chrome OS Flex bukan untuk semua orang. Jika peranti anda sememangnya sudah sedia bagus bersama dengan Windows atau MacOS, maka kekalkan saja sistem operasi itu.

Pada saya, Chrome OS Flex sesuai diguna untuk ‘menghidupkan’ semula laptop atau komputer yang dah ditelan zaman. Kalau anda berminat nak mencuba sesuatu yang baru, itu saya tak boleh nak halang, terpulang kepada anda.

Pemasangannya adalah sama sahaja sepertimana anda memasang distro Linux. Boot melalui pendrive, dan pilih sahaja untuk memasang ia terus ke pemacu yang ada.

Harus diingatkan bahawa pemasangan ini akan memadam sistem operasi sedia ada. Tidak terdapat pilihan untuk membuat ‘dual boot’, maka sila pastikan pemacu yang anda gunakan itu kosong atau sememangnya ingin anda ‘padamkan’.

Sekarang, anda mungkin serba sedikit sudah faham bagaimana ‘perjalanan’ pemasangannya, paling penting sekali ialah bagaimana cara untuk memasangnya ke dalam pemacu USB sebagai medium. Ikut sahaja kaedahnya seperti berikut:

1. Pasang Chromebook Utility Tool pada pelayar web (haruslah berasaskan Chromium, seperti Google Chrome, Brave, Microsoft Edge, dan sebagainya lagi).

>>> Chromebook Utility Tool

2. Klik pada extension Chromebook Utility Tool tersebut untuk mulakan pemasangan. Proses ini dijalankan terus secara atas talian ya. Oleh itu, sila pastikan anda mempunyai sambungan internet yang baik.

3. Seterusnya, klik pada pilihan ‘Select a model from a list’ > Select a manufacturer > pilih Chrome OS Flex. Pada pilihan ‘Select a product’ klik saja nama versi Chrome OS Flex yang keluar – Chrome OS Flex (Developer-Unstable), dan klik Continue.

4. Pastikan anda sudah memasukkan pemacu USB ke port yang ada, dan teruskan pemasangan. Saiznya haruslah 8GB ke atas.

5. Sekarang, tunggu sahaja proses ini selesai. Sekiranya ada diminta oleh Windows untuk menjalankan extension, klik sahaja butang untuk membenarkannya.

6. Akhir sekali, boot menggunakan pemacu USB ini.

7. Anda akan terus memasuki persekitaran Chrome OS Flex. Ikut dan masukkan sahaja butiran yang diminta sehingga selesai.

Selamat mencuba.

Mobile Ads

Apa pendapat anda?Cancel reply

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
wpDiscuz
0
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Exit mobile version