Cara ‘Boost’/Stabilkan Signal Rangkaian Bermasalah Untuk Melajukan Internet

Kebiasaannya, bila tempat/kawasan anda ADA rangkaian 4G tetapi lemah (1 bar), smartphone akan ‘turunkan’ kualiti rangkaian kepada 3G.

Apabila ini terjadi, kelajuan internet akan menjadi sangat perlahan, dan biasanya telco akan dimaki ‘babi’ kerana memberikan ‘servis’ yang tidak memuaskan.

Tetapi, ada caranya untuk membantu sedikit sebanyak rangkaian yang lemah. Memaki bukan caranya. Berikut abam senaraikan beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk ‘boost’ dan stabilkan signal, supaya kelajuan internet anda juga secara tidak langsung menjadi stabil dan sebagai bonusnya ia menjadi laju.

1. Kunci/Lock signal 4G meskipun hanya ada 1 bar.

Ada dua kaedah bagi mengunci signal rangkaian kepada 4G.

a) Dengan menggunakan gabungan *#*#4636#*#*, kemudian pergi ke Device information -> dan setkan kepada LTE only.

b) Dengan menggunakan aplikasi ‘NetSwitch‘.

Aplikasi ini mudah dan ringkas. Hanya perlu pasang, buka, dan setkan.

Muat turun dan pasangkan: saylor-netswitch-v4.apk

Setelah anda berjaya mengunci signal 4G, cuba layari internet dan gunakan mana-mana aplikasi yang memerlukan kepada sambungan internet. Ada perubahan atau masih cenggitu?

Cara ini juga boleh digunakan jika di tempat anda mempunyai rangkaian 3G yang tidak stabil, atau hanya mempunyai rangkaian 3G sahaja, atau mempunyai rangkaian 4G ‘sipi-sipi’.

Caranya ialah dengan mengunci rangkaian kepada ‘WCDMA only‘.

2. Gunakan aplikasi ‘signal booster’.

Tetapi ada satu lagi aplikasi yang boleh membantu peranti anda boost signal rangkaian, terutamanya anda yang menggunakan Digi atau U Mobile. Memang signal hampeh di dalam kawasan bangunan, jadi apa yang boleh anda lakukan? Troll orang?

Tidak, anda boleh gunakan aplikasi HSPA+ Tweaker (3G booster).

Muat turun: HSPA+ Tweaker (3G booster)

Kemas kini artikel: Aplikasi di atas nampaknya telah dibuang dari Play Store. Tidak pasti sama ada Google yang membuangnya, atau pembangun itu sendiri. Saya gantikan pautan ke APKPure.

Dengan aplikasi ini, rangkaian 3G akan ‘dikunci’ kepada tahap optimum bagi penggunaan yang intensif. Tetapi jika anda tidak menggunakan ia, eloklah dinyahaktifkan (disable) kerana aplikasi ini agak kuat juga mentekedarah tenaga bateri.

*Kalau dah tempat encik takde signal U Mobile (contohnya), tak payah la pakai jugak U Mobile tu.

Apapun ini juga bergantung kepada peranti yang anda gunakan. Kalau pakai phone low end, janganlah mengharapkan modem yang ada padanya berkualiti tinggi dan mampu mendapatkan signal yang kuat.

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

1 Comment

Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kipmie

Hye

spot_imgspot_img
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x