Adsense
Utama Ulasan Aplikasi Buang Bloatware Dalam Windows 10 Dengan Debotnet

Buang Bloatware Dalam Windows 10 Dengan Debotnet

0

Sudah beberapa tahun Windows 10 dilepaskan kepada pengguna, namun ia masih dihantui oleh jumlah bloatware yang boleh menyempitkan ruang storan berguna.

Ada pelbagai tools berguna yang boleh digunakan untuk membantu kita untuk membuang segala jenis bloatware yang ada dalam Windows 10. Baik dalam bentuk skrip baris perintah, ataupun yang dah ditambah dengan GUI, semuanya mempunyai satu matlamat yang sama.

Kali ini kami memperkenalkan Debotnet, sejenis tool yang boleh mengubah tetapan-tetapan dalam Windows 10, terutamanya dari sudut privasi, dan boleh juga membuang semua bloatware yang tidak diingini.

Apa yang menarik, Debotnet tidak perlu dipasang pada sistem operasi. Cukup sekadar klik dua kali, dan ia akan terus dijalankan. Sifat mudah alih seperti ini menjadikan ia dapat di bawa ke mana-mana melalui storan luaran seperti pemacu USB anda.

Selain itu, ia juga tidak sukar untuk difahami. Di sebelah kiri sidebar menempatkan senarai kategori pilihan untuk menjalankan tugasan seperti mematikan tetapan-tetapan telemetri, membuang bloatware, menyahpasang Cortana, dan pelbagai lagi pilihan.

Anda hanya perlu tandakan sahaja di dalam kotak berkenaan, pada mana-mana pilihan tugasan yang anda mahu ia buat, dan klik seterusnya klik pula pada ‘Run’. Ia akan terus menjalankan skrip penyahpasang, atau skrip-skrip penyahaktif tetapan sehingga selesai.

Debotnet juga ada menempatkan satu ruang khas bagi ‘Ninite’.

Ninite ialah sistem pengurusan pakej yang membolehkan pengguna memasang perisian-perisian lazim ke dalam sistem operasi Windows. Ia juga membolehkan pengguna untuk membuat satu koleksi perisian ke dalam satu fail pemasang sahaja.

Melalui Debotnet, ia telah siap sedia menyenaraikan pelbagai aplikasi lazim yang biasa terdapat dalam laman Ninite. Seperti fungsi asalnya, anda hanya tinggal klik sahaja pada nama aplikasi yang diingini, dan Debotnet akan selesaikan semuanya. Tak perlu lagi tercari-cari dari satu ke satu laman web.

Nak cuba?

Muat turun di sini: Debotnet.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
wpDiscuz
0
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Exit mobile version