Adsense
Utama Pilihan OMG Artikel Apa Itu Hyperloop?

Apa Itu Hyperloop?

0

 

Hyperloop ialah sistem pengangkutan aras tanah berkelajuan tinggi di mana orang ramai boleh mengembara dalam pod terapung di dalam tiub vakum pada kelajuan setinggi 760mph (1220kmj).

Terdapat dua perbezaan besar antara Hyperloop dan kereta api tradisional. Pertama, pod yang membawa penumpang bergerak melalui tiub atau terowong yang mana kebanyakan udara telah dikeluarkan untuk mengurangkan geseran. Ini sepatutnya membolehkan pod bergerak sehingga 750 batu sejam.

Kedua, daripada menggunakan roda seperti kereta api atau kereta, pod direka bentuk untuk terapung di atas ski udara, menggunakan idea asas yang sama seperti meja hoki udara, atau menggunakan levitasi magnetik untuk mengurangkan geseran.

Pada tahun 2013, Elon Musk pernah menerbitkan kertas teknikal 58 halaman yang menggariskan reka bentuk Hyperloop, iaitu sistem pengangkutan berkuasa solar, yang disifatkannya sebagai “persilangan antara Concorde, ‘railgun’ dan meja hoki udara.”

Musk mendakwa bahawa kenderaan itu boleh membuat perjalanan sejauh 350 batu (560 kilometer) antara Los Angeles dan San Francisco dalam masa 35 minit sahaja dengan harga $20 satu tiket, manakala kos infrastruktur itu dianggarkan pada nilai $6 bilion. Beliau juga berkata bahawa sistem transit baharu itu seharusnya lebih selamat daripada mana-mana mod pengangkutan semasa, kebal terhadap cuaca dan tahan gempa bumi.

Penyokong idea ini berpendapat bahawa Hyperloop boleh menjadi lebih murah dan lebih pantas daripada perjalanan kereta api atau kereta, serta kurang mencemarkan daripada perjalanan udara. Mereka mendakwa bahawa ia juga lebih cepat dan lebih murah untuk dibina daripada kereta api berkelajuan tinggi tradisional.

Oleh itu, Hyperloop boleh digunakan untuk mengurangkan tekanan daripada jalan yang sesak, menjadikan perjalanan antara bandar lebih mudah, dan berpotensi membuka manfaat ekonomi yang besar sebagai hasilnya.

Pada 2014, Virgin Hyperloop diasaskan atas premis untuk menjadikan visi Musk tentang sistem pengangkutan futuristik menjadi kenyataan. Syarikat itu telah membuat perubahan teknikal yang substantif kepada cadangan awal Musk dan memilih untuk tidak meneruskan laluan Los Angeles–ke–San Francisco yang dibayangkan oleh bilionair itu. Tetapi Virgin mahu memastikan kenderaan futuristik itu mesra alam, dengan memasang tempat duduk kulit vegan dan beberapa bahan pod yang diperbuat daripada kandungan kitar semula.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
wpDiscuz
0
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Exit mobile version