Ada Laptop Lama? Tukarkan Ia Kepada Chromebook

Tidak dapat dinafikan, Windows 11 membawakan pembaharuan yang signifikan terutamanya pada paparan antara muka pengguna. Namun begitu, setiap penambahbaikan pasti ada ‘pengorbanan’ yang perlu dilakukan. Windows 11 menuntut spesifikasi lebih baik, dan ini bermaksud laptop lama mungkin hanya akan ‘bersemadi’ bersama sistem operasi yang sudah ketinggalan.

Tetapi, bagaimana jika ada cara lain untuk ‘menghidupkan’ semula laptop lama itu? Tidak, saya tidak bercakap mengenai Linux, kerana selepas bertahun-tahun menulis tentang Linux, mereka yang berjaya memanfaatkannya boleh dibilang melalui jari kaki. “Ade ler seco’et,” bak kata orang Perak.

Hari ini saya nak memperkenalkan kepada anda – Chrome OS Flex.

Versi baharu Chrome OS ini boleh dipasang pada mana-mana PC atau Mac, dan Google percaya bahawa ia mampu memberi nafas baru pada komputer atau laptop lama yang anda gunakan dalam urusan seharian.

Minggu lepas, Google telah melancarkan Chrome OS Flex, dan ia boleh dimuat turun serta dicuba menerusi ‘live USB’. Ya, sama saja sepertimana ketika anda hendak mencuba Linux secara ‘live’ USB’. Ini membenarkan bakal pengguna untuk merasai terlebih dahulu bagaimana rupa serta reka bentuk sistem operasi ini, berbanding Windows yang memerlukan pengguna terus memasangnya pada peranti.

Apa antara kekuatan atau faedahnya apabila anda menggunakan Chrome OS Flex ini:

– Laptop akan dapat boot dengan cepat, manakala sistem operasi itu pula akan membuat kemas kini di belakang tabir.
– Aplikasi Google, contohnya YouTube, Chrome, Docs, Sheets, adalah terintegrasi dengan lebih baik.
– Pengguna iCloud boleh membuat pelarasan (sync) akan tersebut dalam Chrome OS Flex.
– Ia juga boleh menyekat fail ‘executable’ daripada dijalankan (fungsi sekuriti).

Disebabkan sistem operasi ini adalah berasaskan teknologi awan (cloud base OS), anda semestinya memerlukan internet yang baik. Jika anda rasa Chrome OS Flex mampu memberi apa yang anda inginkan pada sesebuah sistem operasi, anda boleh muat turun pada pautan ini: Chrome OS Flex

Oh ya, apa yang paling penting ialah ianya percuma.

*Masukkan butiran terlebih dahulu, kemudian anda ikut sahaja panduan yang diberikan.

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x